Икономисти за държавния дълг: Няма основания да теглим заем за още 10-12 млрд. лева

Независимите икономисти не подкрепят плана на служебния финансов министър Валери Белчев за 10-12 милиарда лева нов държавен дълг догодина, съобщава БТВ.

Според тях инфлационният натиск върху горивата и електроенергията помага на държавата да има много повече постъпления в бюджета.

Тази тенденция ще се запази и в първите месеци догодина.

Дори и на фона на повечето социални разходи и необходимостта догодина да се погасяват стари заеми, няма основание да се теглят нови 12 милиарда лева.

„Догодина падежи за 2,5 млрд. и 300 млн. облигации на вътрешния пазар – т.е. това са 3 милиарда лева падежиращи емисии – ако извадим от тези 10-12 млрд. нов дълг означава, че министърът си прави сметка като че ли за дефицит между 7-9 милиарда лева, което не кореспондира с неговите анонси за 3% дефицит“, заяви Лъчезар Богданов от Институт за пазарна икономика.

„Като става въпрос за текущи плащания, без да подценяваме разбира се необходимостта от тях, като здравни плащания по пандемията, социални плащания за пенсионерите, дълг трябва да се взима, когато създаваме допълнителна стойност за бъдещите поколения. Т.е. инфраструктура, дългосрочни реформи, мога да си представя една промяна например в държавната енергетика“, каза Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика