Подплашен кон преобърна каруца в Благоевград, мъж е ранен

Красавица от Ямайка спечели титлата „Мис Свят“ 2019 (СНИМКИ и ВИДЕО)

МВР прави кризисни центрове по границата с Турция

Автомобил блъсна жена, пресичала неправилно в Асеновград

Чавушоглу: Турция ще отговори, ако САЩ й наложат санкции

Борис Джонсън планира промени в конституцията и в избирателното право

Убиецът на Самоковеца – свободен окончателно Ервин Веркер твърди, че българин е стрелял по контрабандния бос

Вицепрезидентът: Трябва да сме непримирими към ксенофобията и езика на омразата

И личният живот на актьорите в „Завинаги” е като в сапунка Докато се снима поредицата, Йозджан Дениз се ожени и разведе, а Аслъ Енвер изживя бурна любов с Мурат Боз

Жена се самоуби при скок от скала, а мъж загина от взрив на газова бутилка в Благоевградско

Ако няма усложнения при лечението на блъснатото в София момиче, то ще е на крака до месец

В Банско подариха ново „Ауди” по случай откриването на зимния сезон Курортът приветства новия сезон с над 140 награди, концерт на „Ъпсурт” и обилен снеговалеж

Арестуван е заподозрян за убийството в Шумен

ВЕЦ „Въча“ спря работа заради замърсяването на реката, Басейнова дирекция стартира наказателна процедура срещу НЕК 

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Не трябва да вярваме на наложените епитети и марки (ВИДЕО)

Икономистът Владимир Каролев пред „Труд“: Партийните зелени са новите комунисти в ЕС Няма научни аргументи за границите на „Натура 2000“

В България няма влошаване на състоянието на околната среда, категоричен е икономистът Владимир Каролев, който е запален планинар и отявлен противник на част от екоорганизациите, които вкараха страната ни в капана на „Натура 2000”. Рекетът на т.нар. зелени отдавна се е превърнал в мощен бизнес, който не само спира стратегически инфраструктурни проекти, но и определя съдбите на обикновените българи, твърди той.

Кой заложи екобомбата със защитена зона „Калиакра“? Защо президентът Румен Радев наложи вето на Закона за опазването на околната среда? Изпуснаха ли жителите на Трън златна възможност за развитието на района? Кои са лешоядите около властта? Отговорите от Владимир Каролев.

 

– Г-н Каролев, как гледате на случващото се около скандала с морска Добруджа и реакцията на властта?

– Реакцията на властта бе навременна, след като се стигна до напрежение и сблъсъци. Тази екобомба е заложена преди повече от 10 години и рано или късно щеше да избухне. Отдавна не сме имали министър на екологията, който да разбира добре, че терминът устойчиво развитие обхваща не само екологията, но и икономиката. Знаете, че рядко говоря добри думи за политиците, но действията на Нено Димов са адекватни в опитите му да се намери баланс между двете страни. Трябва да е ясно на всички, че ако продължаваме да развиваме екологичните проекти по талибански, това не само ще вреди на икономиката, но и ще влошава цялостната картина в държавата.

– Много хора сега ще кажат, че Владимир Каролев напада зелените на лична основа. Така ли е?

– Проблемите ми с тези хора са чисто идеологични, защото партийните зелени са новите комунисти в Европейския съюз. Тези хора правят екологични политики, с които целят да влязат в политиката и да ги осребрят. Искат да са съветници, депутати, министри… И да си въртят едни схеми. Ето ви факт – няма никаква научна експертиза, данни и прочие в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), защо точно еди коя си зона около Калиакра трябва да бъде защитена в мрежата „Натура 2000” и наоколо не трябва да се прави нищо. Когато е чертана „Натура 2000“ през 2006-2007 година, това е направено от неправителствени организации, създадени тогава без опит, но с партийна история. Буквално сядат и започват да чертаят. И какво се оказва – една трета от територията на България влиза в границата на „Натура 2000“. Ставаме шампиони по защитени територии в ЕС и започваме да търсим някакви животни, които отдавна ги няма.

– Как се отразява това на туризма ни?

– Виждате как, под предлога „Натура”, българското правителство ще затвори огромна част от северното Черноморие за организиран туризъм извън вече изградената мижава база в района. Успешно вървим към затварянето на 2/3 от така или иначе малката ни 300-километрова плажна ивица. Интересно ми е как премиерът и министърът на туризма смятат, че със 100 километра активен плаж ще конкурираме Гърция с 13 000 км, Хърватия с 6000 км или Турция с 8000 км? След като затворихме всички подходящи планински склонове, без изключение в паркове или „Натура”, сега затваряме и морето. Къде се очаква да правим организиран туризъм, по тръняците в Дунавската равнина ли? Всичко това е христоматиен пример за преднамерена или непреднамерена работа в интерес на чужди държави. И дано да е преднамерена, тъй като би означавало, че сме само продажни, но не и тъпи – второто е непоправимо.

– Вие отдавна говорите за зелен рекет, но вместо да намалява, излиза, че силата му се увеличава. На какво отдавате това?

– Не вярвам в теории на конспирацията, но ще ви отговоря така. Нищо чудно Борисов да го е страх и от международните зелени, те са силни. Онзи ден на пресконференция премиерът си призна, като каза, че за добро или за лошо гласът на неправителствените организации се чува в Брюксел. Питам аз, какво е това правителство, след като Тома Белев се хвали, че министър-председателят лично му се обаждал. Кой е този Тома Белев? Зелените нали се явяват на избори от 10 години и не могат да минат 1%. Сега се събраха 5 партии, едва минаха 2%. Защо ги слуша Борисов? Ревнат 20 платени екоактивисти с палатка на Орлов мост, веднага жандармерия, която ги пази, блокиране на кръстовища и т.н. А после полицията бие обикновените хора в Добруджа. Какво е това?

– Може ли да се коригират вече одобрени граници от „Натура 2000”?

– Разбира се, че може. Да се види каква е истината. Пак повтарям, няма научни доказателства за сегашните граници на „Натура 2000“. Не виждам какъв е проблемът за нова експертиза, но изготвена не от сегашните зелени партийци, които са взели пари за лешояда, а истински учени или частни независими организации, които да кажат къде са тези степи. Освен това, дори да има нещо свързано с биологичното опазване на разнообразието, трябва ли да е забранено дишането на тази територия, едва ли не.

Вие знаете ли, че от 2014 година няколко организации са направили проект за 55 млн. лв. за 10 години за защита на червеногушата гъска. Това са 5,5 млн. лв. на година. Между другото, проектът е точно за тези степи край Калиакра, тя да вирее там. Аз не искам 55 милиона лева да се дават за тази гъска, а за българските деца. Знаете ли, че от тези 55 млн. лв, 8,5 млн. са за писане на план за управление. Все още парите не са одобрени, но това е финансиране, което може за помогне за редица социални инициативи.

Скоро сезирах омбудсмана, но май ще трябва да се обърна към прокуратурата. WWF и българския им офис, заедно с няколко зелени НПО-та събират пари на базата на две снимки, за да спасят Пирин. Бяха сложили две снимки, вдигна се много шум, може да са ги махнали – едната беше от строеж на лифт, който е факт отдавна и за който те жалиха в съда няколко години, но всички съдебни инстанции ги отрязаха. Тези камъняци, които показват, отдавна са зелена тревна площ и тези хора, използвайки тази снимка събираха пари за правна защита да защитават „Пирин“. Това е долна лъжа, която зелените даваха за пример като незаконен строеж, който щели да спрат. Наглост!

Другата снимка беше на една коза, която изчезвала. Качете се на Кончето в Пирин, скоро бях там. Пълно е с такива, прескачат се. А според зелените биоразнообразието в Пирин изчезва и трябва да го спасим. Това са такъв тип зелени, които хижарите не ги познават, защото те се разхождат повече на жълтите павета, отколкото в планината.

– Според зелените обаче, екологията в България е застрашена изцяло.

– Ето ти още една лъжа. В България проблемът не е в изчезването на горите, на много места те превземат ливадите и няма пасища. У нас проблемът е бракониерството, там където няма стопанин. Защо не вземат да покажат снимки от района на Банско, на Боровец. Там няма сеч. Защо? Защото има стопани, които пазят горите. В района на Разлог са три планини – Пирин, Рила и Родопи. Като отидеш към Родопите е страшно, сеч, сеч, сеч. Но около ски зоните няма такова нещо. Зелените обаче това не ги интересува, тях ги е грижа да реват с години срещу някакъв лифт, заради който ще има изсечени 1000 дървета, а за това, че половината гора в държавата я свалиха и изнесоха, никой нищо не казва.

– Защо зелените мълчат привидно за болестите по дърветата, които всички обикновени хора виждаме?

– Короядът е огромен проблем, като по различни оценки са засегнати от 300 000 до 1 милион декара гора. Според Тома Белев и същите тези зелени обаче, това било нормално. Белев беше директор на природен парк „Витоша“ девет години и точно по това време се засилиха тези процеси. Те обаче са категорични, че трябвало сама природата да си свърши работа. Нормален отговор на човек, който за този период не е стъпил на хижа, до която няма асфалтов път.

– Какво е решението, санитарна сеч?

– Нямам идея, това вече трябва експерти да го кажат, но в никакъв случай не може природата да се оправи сама.

– Преди дни бе публикуван ОВОС на лот 3,2 на магистрала „Струма“, а хората искат пътят да се разшири възможно най-бързо. Там обаче пак зелените имат позиции. Очаквате ли забавяне на строителството?

– Очаквам същите тези да спъват и този геостратегически инвестиционен проект. Там, където те не са писали ОВОС, винаги има протести. Ще извадят от 10 дерета вода. Най-страшното е не, че България може да бъде глобена за забавянето на проекта, а че всеки ден по този смъртоносен път даваме жертви.

– Как ще коментирате това, което се случи в Трън?

– Минимоделът на Трън олицетворява политиката на зелените. В Трън специално ромската махала гласува да няма инвестиции. Те знаят какво става ли, или ги е страх от урана, след като няма ОВОС там. Сега интересът към еко-туризма в Трън нещо не набира скорост – на ниво област, приходите от туризъм тази година спадат, докато в цяла България растат с над 10%. Ще проуча на ниво общини какво се случва, но съм сигурен, че в Панагюрище ръстът на туристите изпреварва този в държавата като цяло – сигурно, щото е много мръсен и отровен град. Междувременно, „Аурубис” и „Дънди” спонсорират от тази година два нови културни фестивала, ново спортно състезание за колоездачи, ново дуално образование още от 7-и клас и даже експериментират с иновации за рекултивация на рудниците за след 20 години – с лавандула. А трънчани да ги чакат тия неща от местния бабаит, дето плати за билборда на снимката и един бюлюк лъжци и лицемери, дето няма да им стъпят в общината, след като ги използваха политически.

– Защо президентът Румен Радев наложи вето на Закона за опазването на околната среда?

– Румен Радев се справя добре като държавен глава, с изключение на два ресора – в областта на икономиката не знам кой му е съветник, но досега говори популизъм. В областта на екологията нещата са още по-зле. Подведен е. Грешка, така мога да коментира. Настина, не очаквам Радев да е специалист по всичко, но съветниците му в областта на екологията са свързани с партийните зелени, нямам друго обяснение.

– Един последен въпрос за икономиката на страната. Онзи ден стана ясно, че бюджетният излишък е 2 милиарда лева, фискалният резерв също е пълен, средната работна заплата расте с 10% на годишна база. Наистина ли вървим така добре, както показва статистиката?

– Ръстът на икономиката е осезаем и прогнозирам, че тази година брутният вътрешен продукт (БВП) ще регистрира увеличение от 4%, а може и повече. Винаги гледам и добрата, и лошата страна. Лошата е, че има много малко инвестиции, и международни, и местни. За това, разбира се, помагат и зелените.

 

Нашият гост

Владимир Каролев е роден на 31 юли 1961 г. във Варна. Завършил е УНСС, магистър по „Международни икономически отношения” през 1986 г. През 1993 г. се дипломира със степен магистър по „Бизнес администрация” от Университета на Алберта. Работил е в Института по икономика и организация на металургията като старши консултант; KPMG Barents LLC като мениджър и старши мениджър; изпълнителен директор на инвестиционния фонд ECM. В момента е управляващ съсобственик на Балканска консултантска компания, която развива дейност в областта на корпоративните финанси и чуждестранните инвестиции. Докторант е в SDA Bocconi School of Management в Милано. Преподавал е „Управление на инвестициите” в Магистърската програма на City University of Seattle. Владее руски и английски език.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. В ГЕРБ и БСП пък всичките са си старите комунисти и старите милиционери.

 2. много е прав каролев, зелените са си за хранене, добре им го е казал що за стока са

 3. Добре че Каролев не си мълчи и има кой да ги постави на мястото им

 4. Абе на кой му трябва природа в България. Който иска природа – ходи на море в Гърция или в Турция. И без това всичките плодове и зеленчуци си ги внасяме от тях.

 5. От цялото интервю приятно е да научиш ,че БВП регистрира увеличение от 4% ,а може и повече ! Геостратегическият проект -магистрала Струма с огромен принос ще бъде възможно най-скоро осъществен .За бракониерството -най-малката беда .И за нея има закони ! Природата не търпи празно пространство ,оправя се и сама понякога .Който иска природа -ходи и на сафари в Африка !

 6. АБЕ ТОЯ НЕ БЕШЕ ЛИ ИКОНОМИЧЕСКИ СЪВЕТНИК НА ЕДИН ЦЪРВУЛАН ДЕТО ИСКАШЕ ДА НИ ОПРАВИ ЗА 800 ДНИ ТЕ РАЗБИРАСЕХ СЕ ОПРАВИХА, А НИЕ ОСТАНАХМЕ СЪС СЪБУТИ ГАЩИ!!!

 7. ДОБРЕ Е СПЕЦИАЛИСТЪТ ОТ АКАДЕМИЯТА ДА ОТГОВОРИ КЪДЕ ОТИДЕ БЪЛГАРСКИЯТ УРАН.!!!
  КОЛКОТО СЕ ОТНАСЯ ДО ЗЕЛЕНИТЕ ТО ПРИЛИКАТА ИМ С ДИНИТЕ ГОВОРИ ЗА ИСТИНСКАТА ИМ СЪЩНОСТ – ВЪНШНА И ВЪТРЕШНА ! НАЙ ВЕЧЕ ВЪТРЕШНА!!! НО …..ИМА И ПРАКТИЦИЗЪМ ПРИ ЗЕЛЕНИТЕ .ЦИЦАТ ОТ КЪДЕТО ПАДНЕ И ПОМАГАТ НА ТУРИЗМА НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ !!! НЯМА ЛОШО…., НАЛИ ?

 8. Определено не съм съгласен с мнението на Каролев! Комунистите поне малко милееха за България и от време на време правеха полезни неща за страната! Докато зелените работят против националните интереси на България!

 9. Напълно подкрепям Каролев. Зелените създават балон от лъжи, за да се изхранват от него, това е всичко, което правят.

 10. Екологията и зелените е новата квази религия на 21 век. Хората имат нужда да вярват в нещо и избират природата. Пропагандатори като Тома Белев и другите самоопределили се за еколози, се опитват да забогатеят на наш гръб. Те използват общо наложените схващания, че природата все е в опасност и някой трябва да я спасява и така манипулират хората.

 11. Каролев отново е абсолютно прав. Зелените са едни продажници, които не се интересуват от бъдещето на природата, а само гледат личните си интереси и как да лапнат някой лев.

 12. Длъжник на Цеко дава интервю в парцала на друг длъжник на Цеко срещу враговете на Цеко! Евала, Сопол! Наздраве!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.