Адвокат Ирен Савова: Парите за подкупа на Десислава Иванчева са осигурени преди да бъдат поискани от нея

Колекция от звезди в „Хотел Артемис“ Джеф Голдбулм и Джоди Фостър се събират със София Бутела

Шест вторични труса са регистрирани в района на силното земетресение край Халкидики

Магнитната буря, започнала на 20 април, е най-силната за годината

Пламен Георгиев: Всичко при ареста на кмета на „Младост” Десислава Иванчева е свършено както трябва

Милионер в километри Таксиметров автомобил навъртя 999 999 км без сериозни проблеми

Много 4-листни детелини растат около атомния реактор в “Младост”, но защо никой не може да ги откъсне

Трима убити при протести в Никарагуа срещу промени в социалната система

19-годишен младеж откри огън и рани ученик във Флорида

Няма щети и пострадали от земетресението на гръцкия полуостров Халкидики Продължават вторичните трусове в района на епицентъра

Турският посланик в ЕС: Европейската комисия не беше справедлива към нас

“Ислямска държава” се изтегля от Дамаск

Принц Чарлз ще наследи Кралицата като глава на британската Общност на нациите

Финансовите министри на Русия и САЩ се срещнаха във Вашингтон, за да обсъдят руските санкции

На 28 години почина известният DJ Авичи

Илияна Йотова: Време е ЕС да ревизира споразумението си с Турция

Снимка: Архив

Споразумението Европейски съюз – Турция не работи в най-важната му част, а именно възможността на европейските страни да връщат граждани на трети държави на турска територия. На фона на заплахите на турския президент Реджеп Ердоган е време Европейският съюз да ревизира споразумението си с Турция. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНР.

Тя допълни, че споразумението не е показало изначално заложените резултати, продължава да има и пропускливост от турските брегове към гръцките острови, а ЕС не разполага с резервни варианти за разрешаването на мигрантската криза: “България трябва да има по-активна роля при реформата на Дъблинското споразумение, тъй като и последният вариант, предложен от Европейската комисия, не отменя тежестта на граничните държави, каквато е България, да приема и да получава най-големия натиск от мигрантските вълни. Тук нашата позиция трябва да бъде много, много по-категорична.”

Преувеличава се и страхът от нарушаването на отношенията с Турция, за да не бъде пусната голяма мигрантска вълна, отчита още вицепрезидентът. Тя определи позицията, изразена от президента Румен Радев по темата има ли намеса на Турция във вътрешните ни работи в предизборна ситуация като достатъчно категорична и достатъчна от висотата на този пост: “Вижте колко е предпазлива и позицията на други европейски държави, включително на Германия. Турският президент проведе много остра кампания срещу германската държава, със средства, които в една друга ситуация биха били недопустими. Те и в тази ситуация са недопустими.
Големият проблем е не сега в предизборната кампания. Големият проблем за Европа, включително за нашата страна, ще дойде след 16-и април (датата на конституционния референдум в Турция – бел. ред.). Турция е част от бъдещия проект на Европа – докъде и как Европа ще се разширява. От колко време турската държава стои в подстъпите…”

В коментар по т.нар. Бяла книга на Жан-Клод Юнкер вицепрезидентът изрази лично мнение, че България трябва да бъде част от страните, които залагат на петия, последен вариант – за повече Европа във всички сфери: “Убедена съм, че ще има промени в Лисабонския договор, независимо от последните изявления на председателя на ЕК на господин Юнкер, че засега Лисабонският договор няма да бъде пипан. Според мен, за да се решат голяма част от проблемите, които сега съществуват, трябва да има по-голяма обвързаност и интеграция на тема „сигурност“. Няма да е далеч моментът, в който тази интеграция ще бъде основен въпрос в Европейския съюз, което ще наложи именно промяната в Лисабонския договор.”

Европа отдавна е на няколко скорости, по темата с миграцията също има няколко скорости, отбеляза още Илияна Йотова: “Едно от проявленията напоследък, че пак се залага политиката на няколко скорости, е голямата тема за т.нар. главен прокурор на ЕС – политика, която много отдавна мина през Европейския парламент. И сега изведнъж се оказва, че тихомълком, само 19 държави в момента решават да участват в изграждането на тази институция. Големи страни в ЕС, които в началото бяха едни от най-големите ентусиасти да има главен прокурор на Европа, в момента се отдръпнаха и заговориха за суверенитет… Тъжното е, че политическата ситуация в една държава от гледна точка на избори слага отпечатък върху европейската политика. Това е един много сериозен и отрицателен белег. Това вече е една разединена Европа.”

От предишната президентска администрация новият екип не е получил никакъв архив за това как е работено с българите в чужбина, съобщи още вицепрезидентът. Предстои оповестяването на неформален съвет от общественици, журналисти и учени от БАН, работили по темата, който да излиза с предложения за отделни политики. Президентската институция има амбицията да се изгради портал за връзки между сънародниците ни в чужбина.

Все повече се снижава възрастта в молбите за помилване, които получаваме, т.е. все повече млади хора стават контингент на затворите, което е изключително тревожен белег за състоянието на цялото общество, посочи още Илияна Йотова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.