Илияна Йотова: Има тежък проблем в комуникацията между избиратели и избрани в България

„Има тежък проблем в комуникацията между избиратели и избрани в България.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която посрещна в президентството група млади хора, които се обучават в Академията за социална политика към Института за социална интеграция, съобщиха от президентството. Дейността на академията бе представена пред вицепрезидента от Ивелин Николов.

По думите на Илияна Йотова диалогът между институциите в България не е достатъчен. „Диалогът между институциите не е потупване по рамото пред камерите, а обединение около национални политики и интерес“, изтъкна вицепрезидентът.

„Давам си сметка колко много злоупотребяваме за тези 28 години с думата консенсус“, заяви вицепрезидентът. „Рядко употребяваме обаче думата „национална единност“, а тя е много важна“, отбеляза Йотова. По думите й не най-важното е да се докладва в Брюксел какво са свършили българските институции, а да се разговаря с българските граждани.

Вицепрезидентът сподели изводите, които си е направила в рамките на деветте месеца от началото на мандата. Тя посочи разминаването между политиката, която се прави в „триъгълника на властта“, и политиката, която гражданите очакват, това, от което имат нужда.

Илияна Йотова обърна внимание на подадената ръка на президента Румен Радев, визирайки свиканите Консултативни съвети за национална сигурност. Като резултат от мерките, предложени за националната сигурност и корупцията, няма почти нищо изпълнено. „Политическите страсти надделяват над националния интерес“, отбеляза вицепрезидентът. Йотова посочи като друг основен проблем за страната „забравените теми“ като демографията например.

По време на разговора вицепрезидентът засегна и темата за предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Тя отбеляза, че засилената активност на властта не компенсира липсата на конкретност. „Какво всъщност влагаме в приоритета „Западни Балкани“? Каква е нашата позиция за тяхната евроинтеграция? Имаме ли политическо решение по въпроса“, пита Йотова.

Вицепрезидентът запозна присъстващите с правомощията и функциите на длъжността, която заема. „Работим с президента в екип, заедно обсъждаме позиции“, сподели тя, като добави, че двамата си разпределят задачите така, че да могат да откликнат на нуждите и тревогите на всеки един български гражданин. Йотова изтъкна, че продължава да работи по актуалния за Европа вече пета година въпрос за миграционната криза, върху който се е фокусирала и в качеството си на евродепутат.

Илияна Йотова сподели впечатленията си от хората с българско самосъзнание, с които се е срещнала по време на скорошното си посещение в Албания. „Чухме чудесна българска реч, български песни“, заяви Йотова и добави, че запитани какви подаръци искат при следващото посещение, те са изразили желание да получат български народни носии.

„Трябва да се чувствате свободни да казвате каквото мислите“, обърна се вицепрезидентът към участниците в срещата, като ги призова към действия. „Надявам се да работим заедно занапред. На ваше разположение съм“ – с тези думи Илияна Йотова изпрати гостите.

Коментари

Задължително поле