Илияна Йотова при откриването на Летния семинар по българистика във ВТУ: Не успяваме все още с привличането на студенти от чужбина с българско самосъзнание

Снимки: Веселина Ангелова

Не успяваме все още с привличането на студенти от чужбина с българско самосъзнание. Не случайно направихме поредица от студентски лаборатории. Срещнахме се с децата, които са от български произход, които имат желанието и възможността, дадени от българската държава, да се обучават в нашите висши учебни заведения. Това сподели в понеделник във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Искам да благодаря на трите министерства на МВР, МВнР, и на образованието. Заедно с колегите от тези министерства подготвихме една поредица от мерки и се надявам в най-скоро време да има промяна в съответното законодателство в Закона за чужденците в България, така че максимално да облекчим децата, които пребивават тук. Да не създаваме допълнителни административни затруднения. Които от тях искат да останат и да правят своята кариера в България са добре дошли. Но за нас е много важно, че те ще са възпитани и ще получат своето образование тук у нас“, обясни Илияна Йотова.

Тя призна, че към момента не успяваме да попълним отпуснатите бройки от близо 2000 души.

"Очевидно все още нещо не достига на държавата, за да привлече тези хора в България", подчерта Йотова.

Тя откри Международния летен семинар по български език и култура, който се провежда за 42-ри път във Великотърновския университет "Св.Св.Кирил и Матодий".

В традиционната проява се включиха 110 участника от 36 държави на 4 континента. Те са от Европа, Азия, Африка и Америка. Най-много, по традиция, са студентите и преподавателите, които активно работят с български език. Сред участниците има софтуерни инженери, програмист, журналисти, банков служител, ветеринар, лекар, адвокати, екскурзоводи, музикален педагог, библиотекар, изследовател.

Коментари

Задължително поле