Илияна Йотова: Софийският университет е синоним на просветителство, интелектуалност, наука и знания

 

„За мен е огромна чест и гордост да Ви поздравя с празника на Софийския университет. Днес говоря в тази Аула не само като вицепрезидент на Република България. За мен е още по-важно, че имам честта да поздравя своите преподаватели, защото аз съм възпитаник на този университет.“ Така Илияна Йотова се обърна към присъстващите в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски", събрали се, за да отбележат патронния празник на висшето училище.

„Задължена съм на преподавателите, които срещнах. Има моменти, които човек помни цял живот. Това са образите на първите учители и образите на своите преподаватели в университетите“, отбеляза Йотова.

9-6"Днешният празник е особен, защото сме в навечерието на една година, когато Софийският университет ще отбележи своята 130-годишнина. По това време България ще поеме за първи път председателството на Европейския съюз. Когато на много места в Европа ще се говори за нашата страна, университетът ще чества своя голям празник", посочи вицепрезидентът.

"Днес ние сме носители на кирилската азбука. Няма друга държава в Европейския съюз, която да пише с красивите ни букви. През шестте месеца на председателството ще имаме възможност да рекламираме пред Европа своето културно и историческо наследство, своята наука. Ролята на Софийския университет в тази посока ще бъде изключително голяма", изтъкна вицепрезидентът.

"Създаден с благородството на най-големите български дарители - братята Евлоги и Христо Георгиеви, днес Софийският университет е не просто висше учебно заведение, той е синоним на просветителство, интелектуалност, наука и знания. Много малко са институциите, които могат да се похвалят поне с едно от тези понятия. Софийският университет ги събира всички", подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът се обърна към преподавателите с голяма благодарност не само за знанията, с които даряват, но и за възможността студентите да черпят от тяхната интелектуална мощ. "Дадохте ни и нещо още по-важно - осъзнаването, че знанието прави хората свободни. Дадохте ни самочувствието да не се огъваме пред войнстващата посредственост и неграмотност, защото ни направихте силни благодарение на знанията, които получихме от Вас", посочи Йотова.

"Никога не забравяйте откъде сте тръгнали, защото Софийският университет е прекрасен символ, който остава за цял живот", с тези думи Илияна Йотова се обърна към студентите. "Замислете се колко бележити българи като студенти и преподаватели са вървели по изтърканите стъпала на Алма матер", посочи вицепрезидентът. "Честит празник и на добър час", завърши приветственото си слово тя.

По-рано вицепрезидентът Илияна Йотова заедно с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева поднесоха цветя пред паметника на Св. Климент Охридски.

Коментари

Задължително поле