Има ли картел между парното и КЕВР

“Топлофикация София” се похвали предсрочно, че проверката на Комисията за енергийно и водно регулиране показала, че няма нарушения при формиране на сметките за парно за ноември м. г.

Бързат хората, не си поплюват. Независимо от острата реакция на стотици потребители, които пропищяха от високите сметки. След протестите и публикациите в “Труд” и други медии, се намеси омбудсманът, както и прокуратурата, а КЕВР почна проверка. И независимо от липсата на официален резултат, парното избърза да се потупа в гърдите.

Всъщност, едва ли може да сме очаквали нещо по-различно. В по-нормалните държави биха го нарекли “картел”. Направо симбиоза между доставчик на услуги и уж независим регулатор. Но тук сме България и винаги печелят логиката и доводите на по-силните.

Не знам какво мислят служителите на самата “Топлофикация” и как четат собствените си фактури за парно. Ако могат, разбира се, да вдянат какво точно пише в сметките. Истината е, че има една дълбока неправда, която господства от десетилетия. И това ще е така, докато продължават да се използват неясни критерии като дялово разпределение, докато има ненужни посредници при отчитането на потреблението. И докато доставчик и регулатор са от едната страна на барикадата.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари