Имиграционният бумеранг ЕС е пред сложно изпитание, когато седне на масата с държавните лидери от Африканския съюз

Европейските лидери, подложени на натиск у дома си от възхода на крайната десница, се надяват да избегнат труден дебат за миграцията на среща със свои африкански колеги в Кот д’Ивоар, започнала в четвъртък.

Съобщенията, появили се този месец, за малтретиране на африкански мигранти в Либия, предизвикаха гняв на континента и заплашиха да поставят миграцията на челно място в дневния ред на срещата на върха и по този начин да сложат акцента върху една тема, заредена с политически риск.

На германската канцлерка Ангела Меркел и на френския президент Еманюел Макрон, които оглавяват френско-германската ос – сърцевината на Европейския съюз, предстои сложно политическо изпитание, когато седнат на масата с държавните лидери от Африканския съюз. Италия, която е в челните редици на кампанията за ограничаване на имиграцията към Европа, се готви за избори в началото на следващата година, а популисткото движение „Пет звезди” води в социологическите анкети. Антиимигрантската и евроскептична Северна лига също печели подкрепа.

„Всички ние имаме собствен интерес да не превръщаме тази среща в конференция за миграцията”, каза високопоставен служител от ЕС в навечерието на форума в икономическата столица на Кот д’Ивоар.
Срещата има за цел да се фокусира върху проблемите на развитието, които отдавна са крайъгълен камък на политиката на ЕС в Африка и имат допирателна връзка с миграцията. Темата за инвестиране в младежта обаче е признание, че има проблем с масовата безработица и с бедността, които карат много млади африканци да напускат домовете си в търсене на по-добър живот.

Изглежда все по-малко вероятно лидерите на ЕС да успеят да избягат от трудните въпроси на своите африкански колеги.

(превод: БТА,
със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Демократичните олихофрени ще клекнат кат дядовците си 75та.
    Време е да се подготвим да излизаме от този “съюз”!

    1. Tochno. Okazohme se v mafiotska struktura zarad nashta nevinnost, trebe kat decata na Izrail koga napusnaha Egypt da im zemem ,zlatoto I srebroto’ I da se ,oblazhim’ v obeshtanata zemia, darenie ot Gospoda.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.