Имотите ни най-евтини и има много собственици

В България имотите са по-евтини спрямо останалите страни от ЕС, което позволява на повече хора да имат собствен дом.

Седем държави са пред нас по дял на хората със свой дом

Средният наем у нас е 310 евро, а в Унгария е 453 евро

1264 евро/кв. м в Румъния

България е страната от ЕС с най-ниска средна цена на квадратен метър жилищна площ и най-ниски наеми. Средната цена на квадратен метър у нас е 932 евро, а наемите са средно 310 евро, показва изследване на Compare the Market Australia. На второ място е Румъния със средна цена на квадратен метър от около 1264 евро, а на месечния наем - 349 евро.

България е на седмо място в ЕС по най-висок дял на хората, които живеят в собствени жилища, показва още изследването. Румъния е на първо място по този показател с 96,1%. Това е с над 45% повече отколкото са собствениците в Германия. Словакия е на второ място с дял от 92,3% на хората, които живеят в собствени жилища. Преди България са и Хърватия, Унгария, Литва и Полша. У нас 84,3% от хората живеят в собствени домове.

В Словакия средната цена на квадратен метър достига 2045 евро, а месечният наем - 550 евро. Жилищната собственост в страната е около 50% през 80-те години на миналия век, но след това се увеличава главоломно с процъфтяването на имотния пазар след падането на комунизма.

Хърватия и Унгария поделят третото място в проучването, като там 91,3% от населението живее в собствени жилища. Имотите в Унгария струват средно около 2250 евро на кв. метър, а месечният наем достига близо 453 евро. Имотите в Хърватия струват средно около 1649 евро на квадрат, а месечният наем е приблизително 414 евро.

Германия е страната с най-нисък процент на жилищна собственост. Там малко над половината от хората са собственици на жилищата си - 50,4%. За разлика от страните с най-висок процент на жилищната собственост, в Германия има високи такси за прехвърляне при покупки на имоти и няма данъчни отстъпки за лихвите по ипотечен кредит, което затруднява купувачите.

Австрия е на второ място по най-нисък дял на собствениците на жилище с едва 55,3%. Подобно на Германия в страната има силна култура за наемане вместо за купуване. Наемите в Австрия са и сравнително достъпни благодарение на големия брой социални жилища.

На трето място е Дания, където жилищната собственост достига 59,3%. Скандинавската страна има високи цени на имотите със средно 4900 евро на квадрат, което обяснява защо толкова малко хора в страната могат да купят собствен дом.

“Има връзка между цените на имотите, наемите и жилищната собственост. Като цяло страни с високи наеми имат по-ниска жилищна собственост, което може би означава, че в тези страни потенциалните купувачи на жилище се затрудняват да спестят за първоначална вноска, за да излязат от цикъла на наемите”, казва Хана Нортън, говорител на Compare the Market.

“Като цяло в страните с най-висока жилищна собственост, като Румъния, цените на имотите са много по-ниски на квадратен метър. А в страните с най-ниска жилищна собственост, като Германия, цените на имотите са много по-високи”, допълва тя. Фактът, че наемите са високи в страни, където жилищната собственост е ниска, показва, че излизането от цикъла на наемите може да е трудно, тъй като средните наеми на тези места поглъщат голям дял от бюджета на хората.

В страните с най-скъпи имоти в Европа хората е по-малко вероятно да притежават собствен дом. Люксембург, Франция, Германия и Австрия са сред най-скъпите страни за притежаване на жилища и също така имат най-нисък процент хора, живеещи в собствен имот. Норвегия е изключение от правилото.

Има различни варианти за плащане

Продават предимно завършени апартаменти

Купувачите знаят какво искат

Според брокери цените на жилищата ще продължат да нарастват.

Редица строителни предприемачи предпочитат да продават готови апартаменти, а не “на зелено”, казаха брокери.

Основната причината за това е поскъпването на строителните материали. Освен това е много по-изгодно да продадат жилище с Акт 15, защото то е на по-висока цена от тази на апартамент в строеж. Някoи инвecтитopи в мoмeнтa пpeдлaгaт двa вapиaнтa зa пpoдaжбa нa жилищa - нa пo-виcoкa цeнa, нo c пo-ниcкa пъpвoнaчaлнa внocкa, или нa пo-ниcкa цeнa, нo c пo-виcoкa пъpвoнaчaлнa внocкa oт oкoлo 50%.

Купувачите са много добре ориентирани на пазара и знаят точно какво искат. Част от тях търсят дом за семейството си, а други искат да инвестират парите си като защита от високата инфлация. Купувачите се осведомяват от интернет за наличните оферти на пазара и правят огледи само на жилища, които вече са привлекли вниманието им. Така бързо се стига до сделка. Според брокери цените на имотите ще продължат да нарастват, но точно с колко ще бъде покачването през настоящата и следващата година е трудно да се прогнозира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти