Имоти купуват хора със сигурни доходи

При покупка на имот хората не трябва да сравняват само цената за квадратен метър, а и средата около жилището.

Лихвите по ипотеките достигнаха 2,5%

Продавачите не се оттеглят от пазара

Най-добре е гражданите да се съветват с консултанти, заявяват брокери

Имоти купуват предимно хора със сигурни доходи, като сред тях представителите на IT бизнеса се открояват. Жилища купуват и хора със спестявания, които предпочитат да вложат парите си в имот, вместо да ги държат в банки при нулева лихва, заявяват брокери на имоти.

Лихвите по ипотечните кредити са на рекордно ниски нива. Има сключени кредити при лихви под 2,5%, посочват брокери. Хората обаче трябва да са наясно, че каквато и лихва да договорят, след няколко години тя може да бъде променена по усмотрение на банката, обясниха експерти.

Лихвите по ипотечните кредити у нас в момента са доста по-ниски, отколкото в САЩ, където се сключват договори за ипотечни кредити с лихва между 4,2% и 4,4%. В САЩ обаче става дума за фиксирана лихва за следващите 20-30 години. У нас повечето банки предлагат фиксирана лихва само за първите няколко години от срока на заема. Като размерът на лихвата и срокът на фиксиране понякога зависят от доходите на кредитополучателя и дали имотът е за собствено ползване или за инвестиция.

По отношение на изисквания процент самоучастие имаше завишени изисквания от страна на банките в началото на пандемията от Covid-19, когато всички стояха по домовете си. През този период обаче някои банки предложиха по-атрактивни условия с цел да привлекат повече клиенти. Това принуди и останалите банки да се върнат към нивата на самоучастие отпреди пандемията и да искат купувачът да има собствени средства в размер до 20% от стойността на имота, или дори по-малко.

Не може да се говори за оттегляне на продавачи от пазара на имоти, коментираха брокери. Напротив, хората, които имат нужда от пари или искат да се преместят в по-голямо жилище, продават имоти, а новите проекти за жилищни сгради се изпълняват в срок. Освен това жилищният пазар в страната работи така, че често един и същи имот се предлага от няколко брокера, които не свалят обявите си от интернет. Затова дори някой собственик на имот да се е разколебал и да е решил да не продава, обявата за жилището му още може да бъде намерена в интернет. Това влияе върху участниците на пазара, защото те сравняват цените в наличните онлайн обяви.

Затова брокерите на имоти съветват хората, които излизат на пазара на имоти, без значение дали искат да купят или да продадат, да се обърнат към консултант. Само така сделката ще приключи бързо и с добра за тях цена. Когато на пазара се появи изгодна оферта за даден имот, трябва да се реагира много бързо, защото в противен случай някой друг ще ви изпревари. А това може да стане, само ако работите с добър брокер на имоти.

При сравняване на офертите не трябва да се гледат само цените на квадратен метър. Много е важно какви са условията на живот в квартала, какви са съседите и общите части в конкретната жилищна сграда. Даден имот може да е по-скъп, ако е в район с хубави улици и зелени площи. При покупка на имот за свой дом хората не купуват само квадратни метри, а животът им се свързва със заобикалящата жилището среда.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти