Имоти мътят водата на кредиторите на ПФК ЦСКА АД

СГС иска отчет от Дора Милева до 10 януари

Нищо не коментирам по темата, отсича Дора Милева

Фалитът на ПФК ЦСКА АД е един от най-знаковите за демократична България. И все пак „червените“ запазиха своята идентичност, след като настоящето ръководство в лицето на Гриша Ганчев, Юлиян Инджов и Христо Стоичков изкупи за колосалните 8 милиона лева емблемата на ЦСКА. На 11 октомври миналата година фирмата „Ред Енимълс ЕООД“ внесе сумата от 7 835 367,50 лв. по сметката на обявеното в несъстоятелност дружество ПФК ЦСКА АД. По този начин само клубът, който играе в Първа професионална лига може да претендира да е правоприемник на историята на най-титулувания български футболен отбор. В името на емблемата хиляди излязоха на митинги около търга, който веднъж дори бе провален заради фенове.

Съдът обяви списък от 143 кредитори, които имат да получават пари. Вече трети месец обаче това не се случва. Сумите трябва да се превеждат от синдик Дора Милева. „Няма да коментирам нищо по темата“, обяви дамата пред „Труд“. Недоволството у кредиторите обаче расте всеки ден и се търси отговор на един единствен въпрос: „Какво става с парите ми?“

Пред медиите Милева не е словоохотлива по темата. Кредитори обаче разказват, че в лични разговори е изключително любезна. Но... без да даде отговор на въпроса. „Спокойно, ще си получите парите“, „Тече процедура“, „Трябва търпение“ са част от отговорите на синдика.

Милева призова всички кредитори да подадат молби до Софийския градски съд. Но на никого не е казала краен срок за заветното изплащане на стари задължения.

В една от малкото си медийни изяви на 23 ноември пред „Тема Спорт“ Милева казва: „Не съм почнала да разпределям осемте милиона. Чакам доста документи от кредиторите. Доста от тях не са ми пратили банкови сметки, на които да се преведат парите.“

Какво би станало, ако един или повече не пратят иск в съда? Списъкът показва, че сред кредиторите има много чужденци, които може би въобще не са уведомени за случващото се с бившия им работодател. Юристи твърдят, че няма значение дали някой не си иска парите по една или друга причина. Те трябва да стоят на сметка до момента, когато сумата бъде потърсена. И това не влияе по никакъв начин на останалите.

Друг въпрос на кредитори е: „Възможно ли е синдикът да бави процедурата, за да трупа максимално дълго за себе си лихва от 8 милиона лева?“ Отговорът е – не. Милева не може да получава подобни дивиденти. Единствената печалба за синдик е заплатата, която е определена от съда. Когато става въпрос за мащабно дело, месечното възнаграждение може да скочи и над 10 000 лева. То спира, когато кредиторите бъдат обезпечени. Според официална информация от съда заплатата на Милева е 1500 лева. И все пак – всеки изминал месец означава още едни 1500 лева за нея.

Пречката за разпределянето на парите явно е спорен имот във Варна. Земята е включена от синдика като собственост на фалиралия ПФК ЦСКА АД. Фирма „Камеко“ заведе дело и претендира, че е нейна. Земята струва няколкостотин хиляди лева. Ако „Камеко“ бъде определен от съда като собственик, то „Ред Енималс ЕООД“ ще е ощетен, но вече е платил. Милева има нотариален акт от 2015 година, според който земята е на ПФК ЦСКА АД. Все още няма решение на съда, което да отменя собствеността и да я прехвърля на „Камеко“.

Регистрите на СГС показват, че на 28 декември на Милева е разпоредено да изготви отчет какво се случва с имота. „СГС приема отчета на синдика за ноември 2018 година – пише в регистъра. - Указва на синдика, че следва да депозира отчета за дейността си през декември в срок до 10 януари, в който подробно и ясно да се посочи какви действия са извършени във връзка с кадастралните скици относно имотите в района на Варна и в какви срокове се очаква същите да бъдат издадени. Указва на синдика, че е необходимо да се снабди с нови данъчни оценки за всички имоти, като предприеме действия в тази посока незабавно след 1 януари.“

Най-големият кредитор на ПФК ЦСКА АД е НАП. Агенцията има да получава 4 486 200,48 лева. Съответно всеки забавен ден са забавени пари в полза на държавна институция.

 

Съдът в отговор на „Труд“ на въпроса „Кога ще се плаща?“:

Синдикът трябва да представи необходимите документи

„Синдикът на „Професионален футболен клуб ЦСКА“ АД - в несъстоятелност (Дора Милева – Иванова) е назначена с определение на съда от 13.11.2015 г. при условията на чл. 677, ал. 2 ТЗ с месечно възнаграждение 1500 лева, което се изплаща от масата на несъстоятелността (имуществото на несъстоятелното дружество) – гласи официалният отговор на съда на въпрос на „Труд“. - Определението е публикувано в търговския регистър. Имуществото на „Професионален футболен клуб ЦСКА“ АД – в несъстоятелност е продадено като съвкупност, чрез търг с тайно наддаване, при обща цена от 8 000 000 лева.

Предстои съдът да го възложи на купувача „Ред Енимълс“ ЕООД с Постановление за възлагане. Тъй като в имуществото има няколко недвижими имота в района на гр. София и гр. Варна, за да бъде изготвено Постановление за възлагане за тях, необходимо е синдикът да представи данъчни оценки и кадастрални скици, актуални към датата на изготвяне на Постановлението за възлагане, наред с други документи. Според доклад на синдика, в момента има затруднение относно получаването на кадастрални скици относно недвижимите имоти, находящи се в района на Варна, тъй като най-напред е необходимо да бъде проведена административна процедура по попълване на кадастъра относно тези имоти. Синдикът е предприела нужните за това действия. Необходимите документи относно останалата част от имуществото са събрани.

Макар да има влязла в сила Сметка за разпределение на по-голямата част от платената от „Ред Енимълс“ ЕООД цена (7 835 367.50 лева), не може да бъде пристъпено към изплащането й на съответните кредитори преди да бъде изготвено Постановление за възлагане на имуществото и същото да влезе в сила. Защото хипотетично е възможно постановлението за възлагане да бъде отменено от горния съд и да се наложи платената цена да бъде върната на купувача.

Не може да бъде определен точен момент, от който изплащането на разпределената сума ще започне, защото това зависи от момента, в който синдикът ще представи на съда всички необходими документи за изготвяне Постановление за възлагане, както и от това, кога купувачът ще заплати дължимата държавна такса за постановлението за възлагане, както и дължимия местен данък за прехвърляне собствеността върху недвижимите имоти, които задължения са му съобщени от съда.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ