Инвеститорите се насочват към складове

Очакванията са през 2021 г. компаниите да наеман нови офис площи за служителите си.

Офисите продължават да привличат български капитали

През 2021 г. компаниите ще търсят нови площи за служителите си

Големите фондове гледат към САЩ

Разрастването на онлайн търговията повиши интереса на инвеститорите към складовете. През 2020 г. индустриалните площи станаха най-предпочитаният от инвеститорите сегмент на пазара на бизнес имоти в България. Причината за това е, че индустриалните имоти в момента се считат за най-сигурната инвестиция.

Подобна е ситуацията и в съседните страни. През 2019 г. най-голям дял от сделките с бизнес имоти в Централна и Източна Европа имаха офис площите (60%), но през 2020 г. фокусът на инвеститорите се измести към индустриалните и логистични площи (с дял от 39%) и алтернативните вложения в общежития, в хосписи и паркинги (23%).

Повишеният интерес съм складовете се потвърждава и от проучване, направено сред 250 лидери в сектора на недвижимите имоти, 500 инвеститори и 1500 наематели. То показва, че привлекателността на активите от сектора на дистрибуцията и логистиката се е увеличила с 20% през последните пет години, като 80% от участниците в анкетата ги оценяват като атрактивни за инвестиция. През последните месеци инвеститори придобиват терени в България, върху които ще изградят нови складови площи. Същевременно офисите остават желана инвестиция, тъй като те са обвързани с дългосрочни договори, които не позволяват на наемателите да правят резки промени. Разходите на компаниите за наем на офис площи са по-малки, отколкото за персонал, така че това не е огромно разходно перо в бюджетите им. Затова инвеститорите смятат, че покупката на офис площи е стабилна и перспективна инвестиция, казва Михаела Лашова, управляващ партньор в консултантска компания на пазара на имоти.

Наемателите имаха желание да оптимизират площите си и търсеха краткосрочни решения за преотдаване на офиси. В същото време собствениците на сградите се стараеха да оптимизират разходите си и инвестираха в подобрение на общите части. Михаела Лашова очаква служителите да се върнат трайно в офиса през втората половина на 2021 г., и ако наемателите са имали възможност да освободят част от офисните си площи, ще изпаднат в ситуация да наемат нови.

Към момента на офис пазара у нас българските инвеститори търсят уникални проекти, които осигуряват стабилни приходи. Увеличават се запитванията за офиси в центъра на София с няколко наематели, но такива сгради са много малко.

През последната година българските инвеститори продължават да преобладават на пазара на бизнес имоти у нас. Фокусът на големите инвестиционни фондове е насочен към САЩ, затова пазарът у нас ще остане воден от български инвеститори и някои по-малки фондове, които търсят офиси, логистични имоти или хотели. За 2021 г. очакванията са офисите и логистичните имоти ще бъдат в центъра на вниманието на инвеститорите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти