Инвеститори се насочват към паркове за мобилни къщи

Собствениците наемат земята

Вложенията са над 800 млн. долара

Инвеститори в имоти се насочват към еднофамилни жилища за отдаване под наем и складове, тъй като пандемията затруднява влагането на капитали в по-традиционни видове бизнес имоти, показват данни на консултантска компания.

Парковете за мобилни къщи също са оглеждани от инвеститорите. Паркове на стойност над 800 млн. долара в САЩ са сменили собствеността си само в рамките на едно тримесечие, което е ръст с 23% на годишна база, посочват консултантите.

Институционалните инвеститори са съставлявали 28% от покупките на паркове за мобилни жилища, което е най-големият дял, откакто консултантската компания е започнала да следи актива през 2010 г. Оценките, основани на цените, които инвеститорите плащат за терени, отдадени под наем на собственици на мобилни жилища, са се повишили с 26% на годишна база.

Интересът към парковете за мобилни жилища нараства заради Covid-19. Те осигуряват по-голяма самостоятелност от апартаментите в многофамилни жилищни сгради. Същевременно цените са значително по-ниски от тези на традиционните къщи. Инвеститорите са привлечени от парковете за мобилни къщи и от възможността да консолидират и подобрят активи, които досега са притежавани от по-малки фирми, коментира Скот Белски от консултантската компания.

Обитателите на парковете обикновено притежават жилищата си, но наемат земята, върху която те се намират. Тези наеми помагат за генерирането на стабилна възвръщаемост за инвеститорите, обяснява Белски.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти