Инвестициите в офис площи нараснаха с 43%

Очакват повишаване на наемите на офисите в Будапеща и Прага.

Чехия и Унгария са отличниците

Инвестициите в бизнес имоти в държавите от Централна и Източна Европа отбелязаха ръст през второто тримесечие на 2019 г., достигайки 3,3 млрд. евро, пише в анализ на консултантска компания. Въпреки по-слабото първо тримесечие на 2019 г., инвестиционният обем през първата є половина е 5,5 млрд. евро - само 3% под регистрираните рекордни стойности за същия период на 2018 г.

Чехия и Унгария са с най-голямо увеличение на инвестициите - съответно с 83% и 35%, спрямо първата половина на миналата годна. На пазарите в Румъния, Унгария и Словакия, след слабото първо тримесечие, към момента е налице подобрение на резултатите.

Интересът към сектора на офис площите доминира в Централна и Източна Европа през 2019 г., като инвестициите в него през второто тримесечие са се увеличили с 43% на годишна база. Индустриалните площи отбелязват ръст от 26% спрямо същия период на миналата година, а благоприятното развитие на сектора на хотелите продължава, където е регистрирано увеличение на вложенията с 320%. Нарастващият, макар и с умерени темпове, БВП подпомага разрастването на тези сектори. Търговските площи регистрират подобрение в сравнение с предходното тримесечие.

Притокът на капитали от Азия се увеличава за сметка на фондовете от Централна и Източна Европа. Американските фондове остават продавачи, докато тези от Обединеното Кралство и Западна Европа стават купувачи.

Свободните площи в офисния сегмент ще продължават да се увеличават в Букурещ, да намаляват във Варшава и обратно на развитието до момента, ще се свият и в Братислава, прогнозират от компанията. В някои от разглежданите сегменти ще има ръст на наемните нива. Това вероятно ще се случи в Будапеща и Прага.

Коментари

Задължително поле