Инвестицията в жилище носи доходност от 14%

Жилищата в големите градове осигуряват висока доходност на собствениците.

Средната цена в София стигна 1470 евро/кв.м

Заплатите в столицата изостават от поскъпването на имотите

Повишението е с 23% за година

Търсенето на жилища продължава да е по-голямо от предлагането, това е може би единствената стока, която за последните 30 години на пазарно развитие в страната ни е по-търсена от наличното предлагане, посочват строителни предприемачи.

Жилищата в големите градове остават привлекателни за инвестиция. През последните 22 години цените на жилищата в София са нараствали средно с 9% на година, а доходността от наем е 5%, така чистата доходност от инвестицията достига 14% на година, изчисляват експерти. Жилищата осигуряват и бърза ликвидност, тъй като при необходимост от пари в брой могат да бъдат продадени за два-три месеца.

Средната цената на жилищата в София нарасна до 1470 евро на кв. метър, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти. За година повишението на цените е с 23 на сто. В същото време средните заплати в столицата са се увеличили доста по-бавно - с 15%.

Това води до влошаване на достъпността на имотите. Тоест търсенето на жилища нараства, но по-малко хора могат да си позволят високите цени, коментират брокери на имоти. С една средна заплата хората в столицата могат да купят 0,67 кв. м жилищна площ, при 0,8 квадрата преди малко повече от година.

При предишни периоди на ускоряване на инфлацията в рамките на година и половина доходите на населението са настигали покачената стойност на жилищата и покупателната способност се е връщала на предишните нива. Очакванията на строителни предприемачи са така да стане и сега.

Продажбите “на зелено” съставляват голямата част от жилищния пазар във всички големи градове в света. Причината е в недостатъчното предлагане на готово строителство и по-високата му цена с между 15% и 20% от цената на жилищата на етап строеж. Но заради значителното поскъпване на строителните материали някои предприемачи ограничават продажбите “на зелено”. Те предпочитат да получат по-висока цена при продажбата на завършен апартамент, а освен това когато сградата е напълно готова знаят точно каква е себестойността и могат да калкулират крайната цена. Това ограничава наличните имоти на пазара.

Държат на енергийната ефективност

Искат по-големи балкони и кабинет

Нови уреди регулират разходите

Нараства интересът към селските къщи.

Купувачите на имоти все по-често искат в жилището да има стая за кабинет, казаха брокери на имоти. Друга тенденция на пазара е желанието на купувачите жилището да има големи балкони, а между сградите да има открити пространства.

Засилва се интересът към къщи в покрайнините на София, с повече зелени площи, в които се използват фотоволтаични панели и акумулатори за дъждовна вода. За купувачите все по-голямо значение има енергийната ефективност на сградите. Затова в новото строителство предприемачите използват екологични материали, които намаляват разходите за отопление.

Популярност набират и уреди за управление на отоплението. Те могат да се монтират на радиатора, например, и да помогнат за постигането на най-добра температура, когато хората са в дома си, и по-ниска, когато спят или са на работа.

Въвеждането на такива автоматизации при отоплението води до спестяване на 30% от разходите за електроенергия. На международния пазар търсенето на уреди за наблюдение на потреблението на енергия е високо, а тенденцията постепенно започва да се пренася и у нас, въпреки че българите са по-консервативни към новите технологии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти