Славчев: След буриите и катаклизмите ще се види кои са лидерите в „Левски“

Възстановява се работата на Автогара Стара Загора

Илияна Йотова към медиците: Нито един щаб или закон нямат значение без вашата отдаденост Здравеопазването трябва да бъде сред най-важните политики, така както днес лекарите са на „първа линия”

Апаши откраднаха 64 метра електропроводници в Павликенско 19-годишен сви велосипед в Бяла черква

СЗО: В света не достигат 5,9 милиона медицински сестри

Проф. Асен Балтов: Приетитe в „Пирогов“ с COVID-19 преди това са били на домашно лечение с антибиотици

Ген. Мутафчийски се срещна с екипите на първа линия на ВМА, благодари им за усилията срещу COVID-19

Китай пусна пълна хронология на епидемията от коронавирус в провинция Хубей

Италия отпуска 400 млрд. евро за засегнатите от COVID-19

Доц. Мангъров: Да се затвори цялото общество е новост, която не е издържана от епидемиологична гледна точка

Тръмп подписа указ за добив на ресурси от Луната

Часовникът на пандемията трака все по-зловещо След хиляди придобивки и загуби по пътя на цивилизацията най-сетне разбрахме, че никой не може да ни отнеме само смъртта

Как отговаря шефът на въпроса ще има ли заплата този месец?

Менда Стоянова: Радвам се, че депутатските заплати ще се даряват, а не просто да се замразят

Премиерът Борисов с поздрав към медиците: Поклон пред вашата човечност, сила и отговорност 

Инвитро децата – все още бавна и трудна държавна грижа В България успеваемостта на инвитро по показател „родени деца“ е 28% от всички опити

Инвитро процедурите, извършени у нас с финансиране от държавата, са били 7 598 на обща стойност 29 351 016 лв. за периода 01.012014 г. – 30.06.2016 г. В резултат на това са родени 2171 деца. Разбивка показва, че докато успешните опити са били за 8,38 млн. лв., то неуспешните са стрували на хазната 20,80 млн. лв.

В България успеваемостта на инвитро по показател “родени деца” е 28% от всички извършени опити, като се смята, че това се доближава до успешните европейски практики. За сравнение в Австрия успеваемостта е 27,4 на сто.

Данните бяха оповестени в доклад на Сметната палата след извършен одит на дейността на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) за посочения период.

Относителният дял на финансираните от страна на ЦАР е 35 на сто от всички процедури, извършени в страната за две години и половина.

Един от сериозните проблеми, които се отчитат в доклада, е недостатъчното и несвоевременно финансиране на процедурите по асистирана репродукция. Това оказва негативно влияние върху ефективността на дейността на ЦАР като намалява шансовете за успех и броя на родените деца.

Сметната палата отчита още, че заради недостига на финансов ресурс се удължава периодът от подаване на заявлението до получаване на финансиране за инвитро като през 2016 г. той е достигнал 11 месеца. В резултат на забавянето се намалява и вероятността за успех.

През май тази година стана ясно, че с поправка в закона пада таванът за държавно финансиране на двойки с репродуктивни проблеми. Така на практика конкретен бюджет не беше заложен. Даваме възможност на докторите да определят които двойки от колко процедури имат нужда, с оглед и на здравословното състояние на жените, обясни тогава премиерът Бойко Борисов.

Досега бюджетът на годишна база за инвитро варираше от 12 до 16 млн. ЦАР финансираше до три опита на одобрена двойка, всеки от които до 5000 лв.

Данните показват, че страните с най-голям брой извършени процедури по асистирана репродукция за 2013 г. са Франция (84 214), Германия (76 422) и Испания (78 152), а Белгия и Дания са страните с най-голям брой извършени процедури по асистирана репродукция на човек от населението – с повече от 2000 процедури на милион население. Представени са данни за 35 страни, 1144 клиники по асистирана репродукция, 684 065 извършени процедури и 143 957 родени деца.

През 2015 г. в България е имало 8500 инвитро процедури, което се доближава до броя на извършените в Австрия – 8000 и Унгария – 7000. Испания е с най-голям брой процедури 80 000.

Заповедите за финансиране се бавят
Броят на отказите е незначителен – 33
При 61% от случаите
е налице женски стерилитет

Прегледът на причините за извършване на процедури по асистирана репродукция показва, че потърсилите финансиране с индикатор мъжки стерилитет са 39% на сто от кандидатстващите двойки, а останалите 61 на сто са по индикации, свързана с женски причини за безплодие.

На заседания на Комисията от месец януари 2014 г. до месец юни 2016 г. са разгледани 10 848 на брой заявления за организационно и финансово подпомагане за извършване на дейности по асистирана репродукция, като за 748 на брой заявления са връчени заповеди с предимство по медицински причини и/или възраст, а броя на отказите е незначителен – 33 на брой.

За същия период са разгледани общо 33 становища със 7091 случаи за извършване на отложено плащане към лечебни заведения, извършили дейности по асистирана репродукция по заповеди на директора на Центъра за асистирана репродукция за периода.

По данни от 01.01.2014 г. до 30.06.2016 г. се наблюдава тенденция на сходни нива на подаване на заявления и одобряване за финансиране. Налице е обаче забавяне при издаване на заповедите за финансиране. За посочения период не са издадени 2207 заповеди за финансиране, които са одобрени.
За същия период 6215 от подадените заявления са за финансиране на първи опит, 3036 са за втори опит и 1464 са подадени за трети опит.

България в топ 6 на
страните с най-ниска раждаемост

Населението в България е намаляло, сочат данни на Евростат, представени от Европейската комисия в понеделник. Към 1 януари 2017 г. населението ни е било 7101 900. За сравнение към 1 януари 2016 г. то е било 7 153 800 души. В момента българите съставляват 1,4 на сто от населението в Европейския съюз.
България е сред шестте държави в общността, отчели най-ниска раждаемост – 9,1 на хиляда, наред с Италия (7,8 на 1000), Португалия (8,4 на 1000), Гърция (8,6 на 1000), Испания (8,7 на 1000) и Хърватия (9 на 1000). Същевременно отчетаме и най-високата смъртност в ЕС – 15,1 на 1000 души население. Следват ни Латвия, Литва, Румъния и Унгария.

Естественият прираст у нас е отрицателен и с най-лоши резултати – минус шест на 1000 души население. За сравнение през 2016 г. у нас са отчетени 65 хиляди раждания и 107 хиляди смъртни случая.
Общо в ЕС се отчита ръст на населението до 511,8 милиона души или прираст от 1,5 млн. души, които обаче са мигранти. Нулев е естественият прираст по отношение на европейското население – броят на новородените е равен на броя на починалите.

Германия е най-многолюдната държава в общността с население от 82,8 милиона души. Следват Франция – 67 млн., Великобритания (65,8 млн.) и Италия (60,6 млн.).


Депутат помага на семейства да имат деца

Дарява 50% от заплатата си

Най-младият депутат от Благоевградска област – Стефан Апостолов помогна на 4 семейства до момента за инвитро процедури. На две семейства от Благоевград, по едно от село Бачево, Разложко и Бургас той дари 50 % от заплатата си и подпомогна финансово млади хора, търсещи пътя към истинското щастие – да имат бебе. Да дарява всеки месец от заплатата си за инвитро, за да има повече деца в България. Това обеща Апостолов в предизборната си кампания и даде урок на политиците как се изпълняват обещания.

МНЕНИЯ

Мария Янева:
Пациентите ще чакат 4 вместо 13 месеца

Безлимитните средства за Центъра за асистирана репродукция означават, че вместо пациентите да чакат 13 месеца за процедура, ще чакат по 4, смята Мария Янева, шеф на фондация “Искам бебе”.
“Има безлимитни средства за финансиране, а не за ин витро.”, обясни тя. Опитите с пари от центъра бяха три, а сега стават четири. Така ефектът ще бъде повече двойки да получат услугата без много чакане.
200 хил. души у нас са с репродуктивни проблеми. 80% от тях ползват асистирана репродукция.

Проф. д-р Атанас Щерев:
Трябва да има някакъв лимит

“Трябва да има някакъв лимит. Този лимит трябва да е свързан с успеваемост. Това са публични пари”. Това смята Проф. Д-р Атанас Щерев, основател на медицински комплекс “Д-р Щерев”, във връзка с въвеждането на безлимитен ресурс на ин витро процедури.
Според него трябва да има публичност на резултатите на лабораториите в Агенцията по трансплантация, да се знае кои са се справили зле или изнасят фалшиви данни. Инфертилните жени у нас са 11 до 14% и това не се променя с годините, смята той.

Проф. Иван Кoзовски:
Има едни пари, с които се злоупотребява

“България реамбурсира до 5 хил. лв. на инвитро процедура. Това е твърде много, след като Германия дава до 4 хил. лв.”, обясни проф. Иван Козовски, управител на Медицински център за асистирана репродукция. Той смята, че “има едни пари, с които се злоупотребява”.
Според него, а ако една лаборатория има успеваемост под 35-40% субсидията й трябва да се спре. В Европа успеваемостта е над 35%, а в САЩ – 45%. Според доклада на Сметната палата у нас тя е 28%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.