Инж. Богдан Милчев, шеф на Института за пътна безопасност, пред „Труд news“: 25 жертви на пътя повече - това значи оставка на премиера

Снимка: Пламен Стоименов

Кметът трябва да носи отговорност, а не да се оправдава с шофьорите и КАТ

Управляват ни демагози, които ни лъжат и плащаме техните лъжи с кръвта на българските граждани

455 са жертвите по българските пътища от началото на тази година. От 1 януари до 5 ноември броят на загиналите при катастрофи е с 25 повече от същия период на 2022 г., сочат данните на КАТ. Пътните инциденти не спряха нито заради промените в Наказателния кодекс, с които се отнемат автомобилите на пияни и дрогирани шофьори, нито с акциите на КАТ по три на седмица, нито с милионите актове и фишове на стотици хиляди шофьори. По тези въпроси разговаряме с инж. Богдан Милчев, бивш началник на КАТ-София и шеф на Института за пътна безопасност.

- Инж. Милчев, в седмицата преди местните избори Институтът за пътна безопасност събра на дискусия четиримата кандидати за кмет на София с най-висок резултат от социологическите проучвания. През 2019 г. направихте същото с двамата основни претенденти Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Какво постигнахте с тези срещи и какво следва от тях сега, когато е ясен резултатът - Терзиев е избран за кмет на София?

- Дискусията между г-жа Фандъкова и г-жа Манолова беше първата, която Институтът организира преди 4 години. Целта и тогава, и сега беше една – да принудим кандидатите за кмет да поемат конкретен ангажимент за безопасността на движението в столицата, за опазването на живота и здравето на близо 2 млн. души по улиците на града. Разбира се, на политиците, които са по-опитни, им се отдава повече да ни заблуждават, да не кажа – лъжат, когато поемат празни обещания и не ги изпълняват. Надяваме се, че този път четиримата кандидати - все млади хора, идващи от своите професии, в които са били успешни, това не са класически политици, тип партийци и партийни функционери, поемайки обещания в сферата на пътната безопасност поне в началото, докато не са обиграни политици, ще се опитат да ги изпълнят. В това ни е надеждата. И тук използвам случая да припомня на г-н Терзиев какво обеща публично пред цялата зала и гражданите на София и страната, които са следили дискусията, че ще намали още през първата година с 15 % жертвите в столицата. Той пое ангажимент, че ще създаде нови структури за управление и че ще извърши цялостна оценка на риска на транспортната система в София, обеща публичност, прозрачност и достъпност за всички дейности на всички дирекции в общината – тоест, всичките им дейности да бъдат качени на сайта. И не на последно място се ангажира заместник кметът по сигурността, който ще бъде назначен, да носи заедно с него цялата отговорност за състоянието на пътната безопасност в София. Ние сега – още от следващата седмица, искаме да видим как г-н кметът ще започне да изпълнява тези обещания. Намаляването на жертвите с 15 % на годишна база изисква от първия час, в който Терзиев поеме управлението на София, конкретни действия и работа. Изпълнението на много от тези ангажименти е трудно, но той заяви публично, че поема цялата отговорност за това, което се случва по улиците на София. И така е редно, и така трябва да бъде, а не да се оправдава с шофьорите и с КАТ.

- А вие можете ли да му помогнете, ако той или от неговият екип ви потърсят за съвет?

- Г-н Терзиев, както и останалите трима кандидати, които участваха в тази дискусия, бяха уведомени, че Институтът за пътна безопасност има изготвена Пътна карта на национално ниво за намаляване на жертвите още през първата година между 50 и 100 човека. Тя трябва да се приложи и на областно ниво – оттам започва намаляването, за да намалеят и на национално ниво. Затова г-н Терзиев е на ход и изборът е негов. Мисля, че той разбра с каква експертиза разполага Института и предстои да разберем дали той успя да излъже всички ни, или настина имаме кмет, който този път ще си изпълни обещанията.

- А аз, като един от жителите на града, искам да питам нещо конкретно. Той, според вас, ще пусне ли мигащите светофари, ще нареди да се сложат таймери на големите кръстовища?

- Това не е работа на кмета. Дискусията, която проведохме, беше свързана с управлението, организацията, структурата и нормативните промени, които трябва да се извършат – всичко това кметът може да направи. Другият разговор - как да работят светофарите, къде да се сложи пешеходна пътека, къде да има велосипедна алея – това е експертен разговор и кметът не може да отговаря на тези въпроси. След избора на Терзиев за нас е важно и ние искаме да видим кой ще е неговият заместник кмет по сигурността и транспорта, който ще поеме изпълнението на обещанията на кмета. Това, което се говореше по време на кампанията от всички кандидати бяха само намерения, но ангажиментът на Терзиев за 15 % намаление на жертвите годишно в София означава намаляване и намаляване месец след месец, като крайният резултат се измерва в 6-7 или 8 човешки живота. През 2011 г., когато станах началник на КАТ-София, с моя екип поехме ангажимент пред МВР, пред висши представители на общината и на държавата, че за 2 години ще намалим наполовина жертвите в София. Още през 2012 г. ги намалихме на 40 %. Давам го само като пример, че не само 15-20 % е възможно намаление, защото ние тръгваме от висока база – недопустимо е в София да загиват 40-50 или 60 души на година.

- Ако бяхте шеф на КАТ-София, как щяхте да се справите с едни младежи на велосипеди, тротинетки и всякакви превозни средства на ток или педали, които разнасят жълти, мазни квадратни раници из центъра? Те не спазват абсолютно никакви правила – минават по тротоари и през пешеходни зони, на червено и обратно на движението в еднопосочни улици. Един колоездач по „Граф Игнатиев“ се държи за движещия се трамвай с едната ръка, с другата говори по телефона и кара. Друг се движи между колите по осевата линия на улица „Раковски“, която нарочно беше стеснена, за да се направи отстрани велоалея. Катаджиите ги виждат и си обръщат фуражките на другата страна...

- Разбирам за какво говорите, но никой не може да се справи сам с подобни проблеми. Това, което правехме преди повече от 10 години беше КАТ-София да работи в синхрон със Столичната община и други институции, за да има решения и като инфраструктура, и като организация, и като контрол на движението. Тези с жълтите раници могат да се дисциплинират точно за една седмица и КАТ може веднага да направи това, но не и да издържи дълго само на мускули и после всичко отново ще тръгне по старому. Затова говорим за ръководители, които дават ясни обещания, изпълняват ги, а ако не ги изпълняват – трябва да си подават оставките. Впрочем, чест прави на Терзиев, че с тези 15% по-малко жертви се ангажира с нещо конкретно, той е първият политик, който го направи от много години насам, затова имаме готовност да го подкрепим.

- Да разбирам ли, че имате протегната ръка към новия кмет...

- Да, такъв е подходът ни към всички, но ще ви дам и обратния пример, какво става след време с тази протегната ръка. Преди 5-6 месеца Николай Денков стана премиер и обяви, че правителството предприема мерки за намаляване на жертвите. Тогава загиналите при катастрофи от началото на годината бяха с 11 повече спрямо същия период на 2022 г. Сега жертвите са с 25 повече. Шест месеца правителството на Николай Денков и лично той се провалят, затова искаме неговата оставка.

- Отварям точната статистиката на КАТ. Тежките катастрофите тази година към 5 ноември са 5941, с 340 повече от същия период на 2022 г. Ранените са 7773-ма, с 640 повече от 2022 г. Загиналите са 455. Остават почти два месеца преди края на годината, а вече достигат до броя за цялата 2020 г., когато бяха 462-ма...

- Вижте, 2020 г. не бива да я слагаме в общата статистика заради извънредната обстановка с COVID-19 и у нас, и по целия свят. Но факт е, че в България от 2021 г. имаме непрекъснато увеличение, което означава, че мерките, предприети от служебните правителства, назначавани от Радев, както и на редовното правителство на Кирил Петков, не дават резултат. А „мерките“ на Денков не само не дават резултат, а и още повече засилват тенденцията. Искаме незабавно правителството или да подаде оставка, или премиерът да промени хората и структурите за управление на пътната безопасност. Не може с тези хора и тези структури това правителство да намали жертвите. Подходът им е грешен, това се демагози, които ни лъжат и плащаме техните лъжи с кръвта на българските граждани. На бюрото на г-н Денков вече 6 месеца стои Пътната карта на Института за пътна безопасност, с която ние сме готови да поемем отговорността за намаляване на жертвите на годишна база между 50 и 100 души. А той говори, че е предприел мерки, които водят към пълен провал.

- О, ако го слушате него или депутатите – те са много успешни, променила са Наказателния кодекс, започнали са да взимат колите на пияните и дрогирани шофьори... Между другото към 8 август, когато влязоха в сила промените в НК за пияните и дрогираните, жертвите на катастрофи от началото на годината са били само с 4 повече спрямо същия период на 2022 г., а сега – след 3 непълни месеца, вече са с 25 повече.

- Значи мерките на правителството и депутатите увеличават жертвите. Това са тежко неграмотни некомпетентни хора по отношение на пътната безопасност, които отказват да възложат на експерти и на организации, които са готови да решават проблемите. Защо отказват? Защото тях ги е страх да сложат ред на пътя, защото ако сложим ред на пътя, тогава ще сложим ред и в цялото ни общество. Хората са на пътя такива, каквито са и в живота. Едни подредени и дисциплинирани хора няма да позволят на политиците да правят това, което правят в последните години – не поддържат инфраструктурата, вече 3 години пътищата са абсолютно занемарени и захвърлени на произвола, не осъществяват ефективен контрол, корупцията става все по-голяма, а в същото време правят само нормативни промени, които се връщат като бумеранг върху тях с увеличаване на жертвите.

- Те сега депутатите от 4 проекта, правят един общ за второ четене и ще променят Закона за движение по пътищата, а се чака и МВР всеки момент да внесе свой проект за промени на същия закон чрез Министерски съвет...

- Долу ръцете от този закон и от Наказателния кодекс на тези депутати и на това правителство! Те с всички свои действия показват, че са опасни за живота и здравето на гражданите в тази държава, те са тежко некомпетентни и неграмотни по темата за пътната безопасност. Аз съм имал лични разговори с тях – те смятат, че намаляването на жертвите - това е Божа работа! Тези, които ни управляват, разчитат на Господ – Той да ни пази на пътя, ако не – да гинем като мухи. Затова няма да се уморим да настояваме тези хора да си махат ръцете от пътната безопасност.

- А как ще коментирате, че за първи път от 28 години насам КАТ няма акция „Светлина“, нито акция „Зима“ от 1 ноември?

- Няма нужда акции Зима, Лято, Пролет. Това са повече медийни изяви, климатът се променя, не можеш да фиксираш 15 ноември за смяна на летните със зимни гуми, трябва да сме гъвкави, случват се природни аномалии, за които не можеш да определяш дата, часа или дори сезон. Вместо от акции, МВР има нужда от ново разбиране за контрола, което в момента не го виждаме. МВР абсолютно нищо не променя, за да стане контролът ефективен. И те говорят за законодателни промени - за алкохол, за наркотици, говорят за лаборатории и изследвания, но не и как пътният контрол да стане ефективен. Единствената цел на МВР е контрол, който да постига статистически победи – колко много хиляди хора са глобени и колко много актове и фишове за колко много милиони левове са съставени. С всяка година колкото повече нарушители хваща МВР, толкова повече се увеличават жертвите на пътя. Тоест – няма нужда МВР да хваща повече нарушители, имаме нужда МВР да хване само тези нарушители, които са опасни. Говорим за едни 25 000 системни нарушители в цялата страна, които МВР има силите, възможностите и ресурсите да следи, залови и извади от движението, съдът да ги накаже с превъзпитателна цел. Но никой това не го прави. В България всеки се пише експерт по пътна безопасност, включително и вашият колега Хекимян каза на дебата, че вече се смята за експерт, понеже като журналист отразявал много катастрофи. Всеки, който е шофьор, той вече се обявява за експерт, че даже има и депутати без книжки, дето са станали такива експерти, че вече могат спокойно да нанасят щети на законите.

- Преди 4-5 години вашият институт правеше обследвания, примерно колко мантинели са разбити и трябва да се сменят на магистралата между София и Пловдив, а после следваше някаква реакция и поне половината ги сменяха. Защо сега дори и това не става?

- Откакто управляват последните правителства от 2021 г. насам има абсолютно пълна забрана Институтът за пътна безопасност да се появява в трите национални телевизии и да показва недъзите на управлението. В това нещо е участвал пряко и споменатият г-н Хекимян. Негови колеги са ми казвали, че той лично забранявал да бъдат канени представители на Института по Би Ти Ви. Иначе ние още преди една година щяхме да бием камбаната, че София се е провалила с инфраструктурата, защото половината от жертвите са пешеходци – и колкото и да се повдигат и осветляват пешеходни пътеки, това далеч не е достатъчно. Но ние не трябва да се появяваме в ефир, защото искаме оставки и търсим сметка за неизпълнени обещания.

Нашият гост
Инж. Богдан Милчев е роден през 1971 г. в София. Завършил е Минно-геоложкия институт. Работи в МВР от 1995 до 2014 г. в структурите на Пътна и Охранителна полиция. От 2011 до 2013 г. ръководи отдел “Пътна полиция” в СДВР, наричан още КАТ-София. През 2018 г. защитава докторска дисертация на тема “Система за управление на рисковете от пътнотранспортни произшествия”. В края на 2017 г. участва в учредяването на Института за пътна безопасност, а от 2019 г. е председател на Управителния съвет на тази неправителствена организация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта