Инициативата „Живот за Салман Рушди!” събра видни писатели

Под това лого Българският П.Е.Н.-център проведе в Столичната библиотека литературно четене на свои членове – поети, есеисти и белетристи. Водещата на вечерта Анжела Димчева оповести приоритетите на организацията: „Съгласно Устава на Българския П.Е.Н.-център ние се борим за отстояване на хуманизма в изкуството независимо от политическата конюнктура; за опазване на мира и развитие на взаимното разбирателство и уважение между нациите и етносите; за подкрепа на свободата на словото и печата. Излизаме с официални декларации, когато български или чуждестранни автори са репресирани, арестувани, съдени. В този смисъл ние сме дълбоко потресени от атентата срещу Салман Рушди – световноизвестен писател, носител на редица престижни награди, един от най-превежданите автори в целия свят. Съгласно Хартата на Международния П.Е.Н., състоящ се от 108 клуба по света, ние настояваме, че литературата не познава граници и трябва да остане като обща валута между народите независимо от политическите или международни катаклизми, от религиозни и социални противоречия. Членовете на PEN клубовете по света винаги използват влиянието си в полза на доброто разбиране и взаимното уважение между народите, те поемат ангажимент да направят всичко възможно, за да разсеят расовите, класовите, религиозни и национални вражди, да се борят за идеала за едно човечество, живеещо в мир.

В емоционално встъпително слово Здравка Евтимова – председател на Българския П.Е.Н.-център – говори за трудностите пред писателя и неговата съвест: „Смъртта очевидно дебне всеки писател, защото истината винаги се е срещала с врагове, които са искали да я стъпката, да я покрият с тиня и слуз. Благодаря на всички вас, че сте тук, за да се присъединим към световната писателска подкрепа за Салман Рушди! Всеки един от вас е безценен с достойнството си и със стремежа да каже истината. Нашето слово ще събори тази крепостна стена на омразата, на лъжата. Всеки един от нас би могъл да се окаже в положението на Салман Рушди...”. Здравка Евтимова прочете Декларацията на Българския П.Е.Н.-център, която беше разпространена два дни след покушението и беше изпратена до българските медии, до PEN International, до медии и университети по света. „Нашата декларация е една от първите 5, които бяха разпространени в подкрепа на Салман Рушди. Тя стигна до милиони хора” – обобщи Здравка Евтимова.

Свои стихове прочетоха Александра Ивойлова, Георги Господинов, Георги Константинов, Златимир Коларов (есе), Йорданка Белева, Лъчезар Лозанов, Мая Панайотова, Роман Кисьов, Стоянка Боянова, Цветанка Еленкова.

Чрез дистанционно участие с изпратени предварително творби изразиха своята подкрепа за Салман Рушди следните автори: Ахмет Емин Атасой, Амелия Личева, Бойко Ламбовски, Владимир Шумелов (есе), Елисавета Шапкарева, Златка Тименова, Керана Ангелова, Магдалена Костова-Панайотова, Огнян Стамболиев (с преводи на Никита Станеску), Петър Чухов и Силвия Чолева. Прозвучалите стихове и есета бяха в широка тематична гама: за ролята на писателя и свободата на словото, за любовта и благородството, за природната стихия и личния избор на всеки, когато трябва да застанем на страната на доброто и прогреса, на мира или на ужасяващата война. Събитието беше стриймвано във фейсбук страницата ПЕН България, а записът ще бъде изпратен до PEN International – London.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура