Иновативен пърформанс за ценители

Рада Добриянова, Силва Аврамова и Розалина Касабова

В изисканото пространство на Национален дарителски фонд „13 века България” (София) се състоя музикално-поетичният пърформанс „Любовта е равна на любов”. Мотото е взето от едноименната поетична книга на Рада Добриянова, която не за първи път се опитва да вгради поезията си в мултижанров спектакъл. Сега нейната идея беше реализирана в новия формат „Вечер на българския талант”, който ще се провежда редовно по идея на новия изпълнителен директор Слава Иванова в залата на НДФ „13 века България”.

Събитието се водеше от актрисата Силва Аврамова – експерт по вътрешни проекти и програми на фонда, и беше посветено на 24 май. В програмата се включиха: поетесата Рада Добриянова, Розалина Касабова (мецосопран), пианистката Капка Найденова, гл. ас. Росица Бечева (композитор, доктор по музикознание), проф. Симо Лазаров, студентите от НБУ Силвина Панкова и Адриан Беляшки.

„Винаги ще мисля за теб.”

Любовта започва с любов...

Стиховете на Рада Добриянова обсебват слушателя с мощната си енергия, в която са напластени символи и образи от митологията, далечни (северни и южни) топоси, вградено е пътуването през историята на световното изкуство – на фона на интимни и общочовешки теми. А когато към тях се добави и класическа музика, общото излъчване на естетическа светлина придобива облагородяващ смисъл. Това почувства аудиторията в края на спектакъла, в който прозвучаха стихове от нейните книги „Любовта е равна на любов” и „Капки от дни”, изпълнени от Силва Аврамова. Да се говори за любов в нейния изчистен смисъл днес е много трудно – ерата на хейтърството, наложено от социалните мрежи, моделира съзнанието на новите поколения в дух на нихилизъм. Но ето как чрез един калейдоскоп от добре подбрани оперни изпълнения („Любовта на жената” – Шуман” и „Каста дива – Белини) и адекватно словесно изражение може да се постигне модерен синтез. Мостът към новите жанрове в музиката също беше важен елемент от финала на формата: в изпълнение на поп изпълнителите Силвина Панкова и Адриан Беляшки звуча песента „Този живот е карета обкичена с бели и тъмни цветя” по стихове на Рада Добриянова.

Сред публиката бяха писатели, музиканти, дейци на образованието и културата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура