Инсталират германски проект след изборите

Голяма коалиция по модел на Германия предлагат да бъде сформирана у нас. Ключови фигури от ЕС категорично са се противопоставили на вариант, при който "Обединените патриоти" да влязат в бъдещото правителство.

Мотивите са били, че при сложната геополитическа ситуация, предстоящият референдум в Турция и популистката вълна от крайно леви и десни в ЕС, е "най-малкото нездравословно" на външната граница на Съюза да се сформира кабинет с участието на националисти. Чашата преляла след демонстрациите на сила спрямо български граждани, които идват да гласуват в родината си от южната ни съседка.

Лидерите на ГЕРБ и БСП - Бойко Борисов и Корнелия Нинова определиха вече това поведение като "крайно неприемливо".

Натискът е да бъде създадено проевропейско правителство, което да гарантира успешно председателство на България на Съвета на ЕС, сигурност и стабилност в ЕС и региона. При това положение трябвало и Борисов, и Нинова да се откажат от амбициите си за премиерски пост.

Като най-коментиран и приемлив за страната и Европа следващ министър-председател на България е посочен настоящият вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев. 57-годишният бригаден генерал от резерва е завършил Националния университет по отбраната на САЩ във Вашингтон, където по традиция се получава солидна подготовка във военнополитическата област, управление на държавата и международни отношения. Стефан Янев познава във висока степен ситуацията в различни звена в НАТО и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (в Монс), където е бил на изпълнителска и ръководна длъжност.

Най-вероятно ще се стигне и до идеята повечето от служебните министри дазапазят постовете си,тъй като са експерти в своята област. И по един или друг начин са свързани с БСП и ГЕРБ. Целта е при тази формула за голяма коалиция да няма ярко изразени политически лица, а специалисти в съответните ресори.

Днес по-рано от ГЕРБ и БСП отклониха въпроси за това водени ли са подобни разговори с европейските им семейства - ЕНП и ПЕС. Както е известно, Бойко Борисов води делегация в Малта на най-висшия форум на десните. А висши функционери от "Позитано" 20 бяха лаконични, че ако мандатът за съставяне на правителство дойде при БСП, то Корнелия Нинова няма да е премиер.

Коментари

Задължително поле