Инсулт покосява средно 153 души всеки ден

От началото на тази година до края на септември инсулт са прекарали 41 825 души.

Инсулт покосява средно по 153 души на ден у нас, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). От началото на тази година до края на септември инсулт са прекарали 41 825 души. От тях са починали 4043 души, а едва 838 души са получили лечение с фибринолиза.

Според справката на НЦОЗА хората над 55 години са най-често страдат от заболяването. Жените стават по-често жертва на инсулт, в сравнение с мъжете. От началото на годината до края на септември 20 491 жени са били покосени от коварното заболяване, броят на мъжете е 18 130, показват още данните. За деветте месеца на година малко над 80 души под 35 години са били поразени от заболяването.

Най-голям брой хоспитализации има през януари, февруари и март, те са 14 827. През юли, август и септември хоспитализациите по повод мозъчно съдови инциденти намаляват с близо 500 души.

Инсултът представлява прекъсване на кръвоснабдяването в част от мозъка. Мозъчните клетки са лишени от кислород и започват да умират. За остър инсулт алармира загубата на говор или затруднен говор, трудно намиране на думите, остър световъртеж, невъзможност за пазене на равновесие, изтръпване или слабост в ръка и крак. При тези симптоми специалистите съветват да се потърси незабавна лекарска помощ.

Коментари

Задължително поле