Хлабът и олиото поскъпнаха най-много

Вдигат цената на алкохола

Хлябът и олиото поскъпнаха най-много. За година цената на хляба и зърнените храни е нараснала с 5,5%, а на животинските и растителни масла и мазнини – с 14%, обявиха от НСИ. Поскъпването на олиото донякъде може да се обясни с лошата реколта през миналата година, както в България, Украйна и Румъния, така и във Франция и Белгия. Но реколтата от пшеница беше добра.

Редица търговци и производители вдигат цените на стоките, при които има спад в потреблението. Например заради затварянето на ресторанти, барове и дискотеки, както и заради по-малкото туристи от чужбина, за годината от началото на пандемията намаля потреблението на алкохол. Същевременно цените на спиртните напитки през март са с 3,7% по-високи от същия месец на миналата година, а вината са поскъпнали с 4,7%, показват данните на НСИ. При бирата почти няма промяна в цените – отчетен е ръст от 0,6%.

Годишната инфлация към края на март е 0,6%, обявиха от НСИ. Само за март повишението на цените е с 0,1%. През последната година по-съществено поскъпване има в образованието (ръст с 4,6%) и при услугите за текущ ремонт и поддържане на жилище (+4,5%). При финансовите услуги, където влизат и банковите такси, има повишение на цените с над 25% за година.

При редица стоки обаче цените са по-ниски спрямо миналата година. Например дрехите и обувките са поевтинели съответно с 3,1% и 3,8%. Цената на газа е с 14,3% по-ниска, а на парното – с 12,8%. Автомобилите са поевтинели средно с 5,8%.
При основните храни за година най-голям е спадът на цените на месото и месните продукти – с 4,5%, и на зеленчуците – с 4,3%.

Само в рамките на месец март най-много са поскъпнали чушките - с 9,7%, зелето - с 8%, олиото - с 5%, ябълките - с 3,5%, и домати - с 2,9%. Краставиците обаче са поевтинели със 17,2%. При нехранителните стоки през март най-много са поскъпнали дизелът за автомобили - с 5,2%, и автомобилният бензин А95 - с 5,2%.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси