Инфлацията с нов рекорд

Цените с най-голям ръст от 5 години и половина насам

При застраховките и хотелите скокът е най-голям

Заради поскъпването на храните през септември инфлацията достигна до нов рекорд за последните 5 години и половина. През септември инфлацията е 0,3%, но натрупаното повишение на цените за последните 12 месеца е 3,6%, обявиха от Националния статистически институт. Това е най-високата годишна инфлация за последните 67 месеца, или от февруари 2013 г. насам. Инфлацията е значително по-висока от лихвите по банковите депозити, които според последните данни на БНБ намаляха средно до 0,26% за едногодишните левови влогове на граждани. Така реално високата инфлация топи спестяванията на хората и бизнеса в банките като за една година на 1000 лв. влог загубата е над 32 лв.

През септември храните поскъпнаха с 1,5%, сочат данните на националната статистика. Най-голямо е повишението на цените на доматите - с 31%, чушките - със 7,5%, хляба - с 4,6%, и краставиците - с 2,8%. Дизелът и най-масовият бензин А95H са поскъпнали с 1,1%. Цените на хотелите през септември са се понижили със 17%, на самолетните билети - с 5%, а на обувките - с 1,1%.

В рамките на година най-много са нараснали цените на застраховките, свързани с транспорта - с 40,2%, което се дължи на поскъпването на задължителната полица “Гражданска отговорност” на шофьорите. Цените на хотелите за година са нараснали с 19,5%, а на самолетните полети - с 16,4%. През септември горивата за колите са били с 14,3% по-скъпи спрямо същия месец на миналата година, а при течните горива за бита повишението на цените е с 15,5%. За година зеленчуците са поскъпнали с 10,5%, плодовете - с 5,3%, а цената на хляба е нараснала с 5,6%.

Понижение на цените в рамките на година има при дрехите (-1,6%) и обувките (-2,4%), при захарта, шоколада и захарните изделия (-6,7%) и при бирата (-1,7%).

Коментари

Задължително поле