Иран доставя в Русия оръжия в нарушение на резолюциите на ООН

Снимка: Архив

Иран доставя в Русия компоненти за тежки оръжия в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, съобщава германският национален ежедневник Die Welt, позовавайки се на източници от западните разузнавателни служби.

По данни на изданието, през месец юни два ирански самолета са кацали на военновъздушната база „Хмеймим“ в Сирия, където е дислоцирана руската авиация. Доставени от тях товари са транспортирани с камиони в пристанищния град Тартус, където е разгърнат пункт за техническо обезпечение на Военноморските сили на Руската федерация. Оттам компонентите са изпращани по море в Новоросийск, Краснодарски край.

В подкрепа на твърдението вестникът привежда снимки от спътници, на които – според редакцията, е уловен ирански самолет на летището „Хмеймим“.

Чрез тези действия Иран и Русия нарушават резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН от юли 2015 г., която налага ограничителни мерки по отношение на Иран. Те са запазени и след подписването на споразумението за ядрената програма на страната. Документът предвижда доставките на определени типове въоръжение от Иран да бъде извършвано с предварително одобрение от страна на Съвета за сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия