Иран започна сухопътно военно учение по крайбрежието на Оманския залив

Иранската армия започна учение на сухопътните си войски по крайбрежието на Оманския залив, съобщи държавната телевизия. То е най-новото от серия внезапни учения на фона на изострено напрежение около иранската ядрена програма и на кампания на Вашингтон за натиск върху Иран, предаде Асошиейтед прес.

Според информацията в ежегодното учение участват командоси и десантни части заедно с изтребители, хеликоптери и военнотранспортни самолети. Маневрите се наблюдават от началника на генералния щаб на иранската армия ген. Абдолрахим Мусави.

Иран напоследък зачести военните учения като част от усилие да окаже натиск на новото правителство на избрания за президент на САЩ Джо Байдън за ядреното споразумение, от което президентът Доналд Тръмп излезе. Байдън преди е казвал, че Вашингтон може да се върне в многостранното споразумение, чиято цел е да ограничи иранската ядрената програма.

В събота иранският паравоенен Корпус на гвардейците на Ислямската революция също имаше учение, на което по симулирана мишена на разстояние около 1800 км навътре в Индийския океан беше изстреляна противокорабна балистична ракета, а ден преди това въздушните войски на гвардейците задействаха в огромната пустиня на Централен Иран ракети земя-земя и дронове срещу "бази на условен противник".

Миналия четвъртък иранските военноморски сили изстреляха крилати ракети в рамките на военноморско учение в Оманския залив, което изглежда е било наблюдавано от американска ядрена подводница. По-рано през миналата седмица спомагателни войски на Революционната гвардия извършиха ограничено учение в Персийския залив след мащабни маневри по-рано през януари, в които участваха само дронове и които обхванаха половината страна.

Коментари

Задължително поле