Иран се скара на ЕС за ядрената сделка

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф (вдясно) определи като „откровен и сериозен“ разговора си с гостуващия му германски колега Хайко Маас.

Обвини Брюксел в бездействие

Ултиматумът на Техеран изтича на 7 юли

Германия оптимист за системата за бартерна търговия

Иран разкритикува европейските страни, подписали ядреното споразумение от 2015 г., че не полагат усилия да спасят сделката, след като президентът Доналд Тръмп м.г. изтегли САЩ от нея и възобнови санкциите срещу Техеран, предаде Ройтерс.

„До момента не сме видели практически и осезаеми стъпки от европейците за гарантиране на интересите на Иран. Техеран няма да обсъжда никакви въпроси извън ядреното споразумение", заяви говорителят на иранското МВнР Абас Мусави.

Думите му съвпаднаха с днешния старт на визитата в Техеран на германския външен министър Хайко Маас. Той изрази оптимизъм с очакването скоро да бъде готова европейската система ИНСТЕКС за бартерна търговия с Иран, която има за цел да заобиколи санкциите на САЩ. „Това е инструмент от нов тип, така че не е лесно да бъде приведен в действие. Всички изисквания обаче са покрити и допускам, че ще можем да го ползваме в близко бъдеще“, добави Маас.

Мусави обаче бе по-скоро скептичен към ИНСТЕКС. „Ако ИНСТЕКС можеше да ни помогне, това вече щеше да е станало“, заяви той.

Европейските страни се противопоставиха на решението на Вашингтон да излезе от ядрената сделка, като същевременно обещаха да помогнат на Техеран да намери други начини за търговия, заобикалящи US санкциите. Иран междувременно даде на страните по ядреното споразумение срок до 7 юли да му помогнат да заобиколи американските санкции. При липса на задоволително решение, Техеран заплаши да възобнови обогатяването на уран.

Коментари

Задължително поле