Искане: По-нисък ДДС за бг плодове и зеленчуци

Да се намали ДДС за български плодове и зеленчуци, настояват земеделски организации.

20 браншови организации чакат среща с Борисов

Двадесет браншови организации от аграрния и преработвателния сектор настояват в открито писмо, изпратено до министрите на финансите и на земеделието, за обсъждане на диференцирана ставка на ДДС и за българските плодове и зеленчуци. Те искат спешна среща с премиера Бойко Борисов, за да го убедят, че намаляването на ставката за плодовете и зеленчуците няма да доведе до по-ниски приходи в бюджета, а само ще отстрани негативните практики за неплащане на ДДС и натиска на нелоялната конкуренция, оказван върху легалните производители, се посочва в писмото на браншовите организации.

От 2000-та година браншът непрекъснато поставя въпроса за високия процент на ДДС за плодовете и зеленчуците, се посочва в писмото.

20% ставка на данъка за храните прави неконкурентна продукцията на българските производители в сравнение с внасяната от ЕС и от трети страни аналогична стока, влизаща в България регламентирано и нерегламентирано, често без ДДС, без документи и без проверка за безопасност от Агенцията по храните, твърдят земеделците. Според тях това е довело до практическо унищожаване на сектора и масова емиграция на хората от селските райони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес