Искат оставката на съветник на премиера

Изминаха месеци от новото управление и е ясно, че промяната в туризма се отлага и няма да се случи при този кабинет, категорични са от БХРА.

Позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Съветникът на премиера Кирил Петков по туризма - Любомир Попйорданов, да бъде отстранен от поста си заради изказване, в което нарича морските хотелиери мързеливи, поискаха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Твърдението на Попйорданов е изключително тенденциозно и показва непознаване на спецификата на летния ни туризъм, категорични са представителите на сектора. Те припомнят, че 13% от БВП се дължи на туризма, а 70 на сто от тези средства влизат в хазната благодарение на летния туризъм.

Нямаме доверие, че сериозните проблеми, които има пред ваканционния туризъм, ще се решат с такива съветници, обясниха от организацията. Част от хотелиерите са получили едва 40 на сто от дължимите им пари за настаняване на украински бежанци, даде пример за незаинтересоваността на държавата зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

“Ако има достойнство Попйорданов трябва сам да се оттегли от заеманата длъжност. Явно на него като съветник на премиера по туризма не му е ясно, че въпреки държавата има туризъм в България и той се крепи на хотелиерите, които плащат цялата сметка. Докато в други дестинации това го прави държавата”, обясни председателят на БХРА Георги Щерев.

“Любомир Попйорданов сигурно има капацитет да съветва как да се усвояват средства за алтернативен туризъм по различни програми, но определено няма никаква представа от гръбнака на родния туризъм - ваканционният”, допълни той.

“Явно господин Попйорданов живее в друго измерение. И затова държавата ни е на този хал, защото съветниците в туризма са ни такива”, подчерта членът на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Атанас Карагеоргиев. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм