Испания забрани демонстрации по повод Междунардония ден на жената заради коронавируса

Заради ситуацията с коронавируса властите в Испания забраниха всички демонстрации по повод Междунардония ден на жената, а в Мадрид – дори и на малки шествия, съобщава националният ежедневник El Pais. Въпреки това движението на феминистките е категорично, че тъкмо през 2021 г. има повече от когато и да било поводи за простести на дамите: заради различията в заплатите, насилието над пола, липсата на баланс между професионалния и личния живот, възхода на политическа крайна десница, която отрича наличието на каквито и да било неравенствата, и несигурните условия на труд на жените, които се усложняват и от здравната криза.

„Жените в Испания работят повече от мъжете днес, но са по-бедни“, се казва в изявление на правителството за Деня на жената. Европейският институт за равенство между половете (EIGE) предупреди, че в Европа 2,2 милиона работни места на жени са загубени, по-специално в Испания, която е отчела спад от 9,2% между второто тримесечие на 2019 г. и същия период през 2020 г.

Жените съставляват около 70% от здравния персонал и болногледачите, които са на първа линия в борбата срещу коронавируса, според ООН, която предупреди, че насилието над жени се превърна в „пандемия в сянка“. Всяка пета жена се е отказала от работа по време на кризата, за да се грижи за някой друг, според проучване на онлайн общността MalasMadres („Лоши майки“).

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа