Истории от бележника на д-р Емилова - Христина Къруин: „Слаба“ храна за силни кости

Младата жена идва в клиниката с диагноза остеопороза и с наднормено тегло, качено в годините на пандемията. Как й се отрази гладолечението

100 дни без млечни продукти

Христина е българка, живее в Швейцария със съпруга си ирландец и 16-годишната си дъщеря. Професията ѝ е от онези, които изискват от човек да жертва почти изцяло личното си време: тя е финансов директор на средно голяма компания. Малко след като навършва 40, редовните медицински изследвания показват, че има остеопороза. Христина е шокирана. За нея това звучи като присъда: прогресивната загуба на костно вещество води до сериозни болки, обездвижване, риск от травми, а медикаментите само могат да забавят този процес, но не и да се справят с него. 

Тогава идва за пръв път в клиниката – през 2018 г. Прави 20 дни на плодове и се захранва 10 дни. Въодушевена от резултатите, които показват изследванията след гладуването, включва в ежедневното си меню смлян сусам по препоръка на д-р Емилова и започва да… тича. Да, да тича – по 5-10 км няколко пъти седмично. 

Пандемията, започнала в началото на 2020, нарушава сериозно нейния нов ритъм на живот. Тя започва нова работа и бавно, почти неусетно, стресът я завладява. Спира да спортува, килограмите тръгват нагоре, резултат и от липсата на стриктен режим на хранене. Зачестяват боледуванията, започват нарушения на съня й… Изследванията показват намалени количества на желязо в кръвта, причина за постоянната й умора. 

В един такъв момент, когато човек е на кръстопът – или трябва да се хване за косите като барон Мюнхаузен и да се измъкне от тресавището, или да махне с ръка и да се остави на течението, Христина решава да дойде отново в клиниката на д-р Емилова. Преди това прави житния режим на Петър Дънов. Разказва Христина: 

„Имах нужда не просто да сваля килограми. Имах нужда да сваля напрежението, което се беше натрупало в душата ми. Затова успоредно с гладуването ходех и на терапия при д-р Овчарова, психиатър и психотерапевт, консултант на клиниката. Тя много ми помогна да погледна на нещата от друг ъгъл, да сменя гледната си точка и да изхвърля много негативни емоции. Направих 23 дни лечебно гладуване и се захраних 10 дни – през цялото време бях в клиниката. За мен това беше наистина вълшебно време. Аз се оказах много добър ученик. Ходех всяка сутрин на лекциите на д-р Емилова. Удивена съм от нейното умение да събужда у всеки човек, дори и тежко болния, скритата му сила. Възхищавам се на куража и на познанията й. Аудиторията на сутрешните лекции са хора болни, за които всяка нейна дума е лек.

Лечебното гладуване е процес на очистване не само на тялото, но и на психиката. Аз съчетах почивката в Свети Константин и Елена с всички активности на клиниката: не пропусках китайската гимнастика, йогата, танците, народните хора, екскурзиите, разходките… Направих и 3 хидроколон терапии за дълбоко изчистване на дебелото черво. След тях усетих, че симптомите на колит, които често ме тормозеха, са изчезнали. Бях убедена, че изследванията за остеопороза след края на програмата ще покажат по-добри показатели. Така и стана. Като цяло, изследванията ми показват много по-добри показатели в сравнение с първите изследвания, които направих преди пет години, когато дойдох за първи път в клиниката. Удивително е! 

Веднъж, когато направи програмата на плодове и чай с мед, пред човек сякаш се отваря нова врата. Аз се чувствам и по-лека, по-енергична и по-въодушевена. Слушах внимателно лекцията на д-р Емилова за вредата от млечните продукти, особено при хора с остеопороза, костно-ставни проблеми и често боледуващи. Факт е, че гладолечението значително ми помогна да се справя с болките в синусите и хроничната хрема. Тя изчезна по време на гладуването. Въпросът е как да не се появи отново, когато човек започва да се храни по обичайния начин. Затова съм решила да направя 100 дни без млечни продукти, за да видя как това ще повлияе хроничния ми синузит. Искам с малки промени, но стъпка по стъпка да подобрявам здравето си: да продължа съвсем редовно да приемам сусам, всеки ден да имам в менюто си зеленолистни под формата на салати и смутита и – разбира се - повече движение. Странно е, че лекарите от цял свят, представители на лекарствено-операционната медицина, както ги определя д-р Емилова, препоръчват на болните с остеопороза много млечни, много протеини, каквито има в животинските храни. А моят опит показва точно обратното: „слабите храни“ като зелените салати, сусама и плодовете правят костите по-силни.

Визитка

Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт.

Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 15 август тази година през нея са минали 49 439 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Веган супа с оризови нудли

Продукти:
2-3 стръка зелен лук
2 моркова
1 пащърнак
200 г аспержов боб (или зелен фасул)
глава броколи, нарязана на филийки
200 г оризови нудли
½ чаша кокосово мляко (или друго растително)
2 с. л. олио от гроздови семки
2 с. л. сок от лайм
морска сол, пресен кориандър, малко лют пипер

Приготвяне:
Задушавате в олиото зеленчуците, добавяте вода или зеленчуков бульон, както и подправките и варите 20 минути. Добавяте растителното мляко и  нудлите, варите още 5 минути. Накрая подправяте с пресния сок от лайм и накълцания кориандър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл