Христо Монов, баща на студента, убит от Полфрийман, пред „Труд“: Съдия Калпакчиев показа колко е зависим

Деми Мур призна за изневерите и тройките с Аштън Къчър

Прокуратурата публикува още доказателства по разследването срещу Николай Малинов

Милен Михов, Обединени патриоти: Учудени сме от решението за предсрочното освобождаване на Полфрийман

Интерактивна игра разкрива любопитни факти за Варна

Фандъкова: Започваме подготовката и организацията за откриването на първия детски медицински център

Красимир Ципов: Калин Калпакчиев дължи отговор на близките на убитото момче

Разкриха взлом на магазин за компютърна и офис техника в Търговище Откраднатите таблети, телефони, скъп лаптоп ще бъдат върнати

Бойко Борисов: Като премиер не мога да коментирам решението на съда за Полфрийман, но всички знаем какъв е отговорът

Миролюба Бенатова: В таксиметровите среди ме приеха с недоверие, но все пак ми дадоха шанс

Бойко Борисов: Русия нарече „гросмайсторски ход“ сделката ни за „Балкански поток“

25 станаха жертвите на западнонилска треска в Гърция

Меган и Хари се качиха на пътнически самолет до Рим

Премиерът Борисов: Доста неща сме направили в полза на Руската федерация, те ги оценяват

Две жени загинаха при катастрофа в Шуменско Бус и ТИР се ударили

Историкът професор Андрей Пантев пред „Труд“: Как да скриеш цяло едно Освобождение? Смешно е!

Родолюбието сега не е модерно, то отстъпва пред евроманията. Но да не би и любовта към майката да е демоде?

Защо колкото и политкоректни изрази да се търсят в последните години, няма как да бъде скрит историческия факт, че Русия има главната заслуга за Освобождението на България от турско робство. Можело ли е наистина без помощта на тази велика империя да започне възстановяването на българската държавност. Кои са опорните точки на русофобите и кои са горчивите истини за Трети март. Защо умират съвременните елити, а днес не е модерно родолюбието. По всички тези въпроси разговаряме с проф. Андрей Пантев.

– На днешния ден честваме 140 години от Освобождението на България от турско робство или от османско владичество, както се налага този термин в последните години. Напоследък обаче политиците предпочитат друг политически коректен израз като избягват да казват от какво сме се освободили. Докога и Освобождението ще ни разделя, професор Пантев?
– При всичките възвишени описания красиви войни няма. Но има войни с преобладаващо морална мотивация и резултати. Освободителната война е най-привлекателният пример за своя век в този смисъл. Има много войни през това време, но тази е особена, различна, друга. Основният въпрос е заедно с кого се сражават напетите ни опълченци. Изкушен съм от вече банализираното за други случаи напомняне – как и какво се пишеше за Освободителната война преди 1989 г. Ако преди това събитие бе потопено в подмазваческия сироп на “вечната дружба”, днес то е експонирано в някакво рутинно събитие, все едно отбелязваме освобождението на Никарагуа. Връзват се кусури и обвинения на генерали, дипломати, министри, консули, монарси. Самият факт, че изследователите са единодушни, че военно и дипломатически Русия не е готова за тази война, свидетелства, че са надделели благородните, емоционалните и освободителните тенденции в руското политическо мислене и общество.

– Не забравяме ли нещо важно?
– Често заобикаляме, че тази акция бе война и на вярата. Все чакаме от някого повече нещо. Това напомня израз от фейлетон на Алеко: “Ех, да можеше Султанът да освободи Македония?” Явно, усещаме травматичен период от нашето минало, което скриваме с удобни “прочити”. Налагало се е да бъдем освободени, сами не сме могли, какво повече? При Стара Загора и Шипка показвахме, че можем! Но тази – понякога угнетяваща реалност, не означава, че следва да мразим поради това. Каквото и да интерпретираме, едно е ясно. За Русия София, Търново, Русчук и Плевен не бяха Бухара, Хива, Коканда и Самарканд. Там войниците се питаха какво търсят в онези пясъци. Но те знаеха защо умират в снеговете по балканските хребети.

– Цялата работа идва от това, че Русия е тази, без която освобождението ни нямаше да е факт. А малка част, но достатъчно гръмогласна, дори не крие ненавистта си от самото споменаване на Русия – това комплекс ли е? Всъщност, можеше ли тогава без тази велика империя ние да получим своята независимост?
– Ако искаш да скриеш историческо или лично задължение, най-добре е да намразиш неговия носител. Каква ненавист? Май Русия е попречила на нашето величие, изгонвайки турците от нашите земи. Това не е български патент. Неотдавна чух на конференция как сериозни румънски учени обвиняват руския император, че попречил на победоносната румънска армия да влезе в Цариград. Да, румънците имат сериозен принос в българското Освобождение. Но чак дотам?

– Една от главните опорни точки на русофобите е, че Русия не е тръгнала да ни освобождава без собствена мотивация за имперските си амбиции.
– С тези амбиции вече става смешно. Кой няма амбиции? Те са част от култура, политика, влияние, манталитет. Да споменем ли тогава белгийско Конго, холандска Индонезия, германска Намибия, или републиката на бурите. Те са изградени само върху европейското благородство, така ли? Защо Русия да не воюва от амбиции, след като в световната историография има термин “многото малки войни на кралица Виктория” от края на XIX в. Значи, руснаците нямат място отвъд Дунав, а англичаните са у дома си край Ганг и то за векове. А защо Русия помага на сръбските въстания срещу турците? Да не би в Шумадия (бел. ред. област в Сърбия) да има алтернативен воден път към Проливите, отбелязан в завещанието на Петър Първи ?

– Има ли горчива истина за Трети март, която трябва да признаем, а не да гримираме, професоре, и каква е тя?
– Не е горчива, може би е леко угнетителна реалност. Първи падаме, последни се избавяме, а после укоряваме тези, които са ни освободили, че не са ни оставили достатъчно големи по територия. Дори и благодетелят на българите Уилям Гладстон казва по това време, че България е била длъжна да въстане. Ние обикновено описваме нашето сътрудничество – разбира се без опълченците, само че сме им дали чувал със зърно. Но в повечето случаи руската армия си е плащала цялото продоволствие за своето пребиваване и бойни действия в България. Това по-скоро не е угнетяващо чувство, но е един страничен укор.

– Цяла Европа застава в подкрепа на българите. “Наш” ли е този ден – 3 март, който днес някои искат едва ли не да забравим, като го неглижират? Всъщност излиза, че често въздишаме по Санстефанска България, а важни хора се опитват да скрият ролята на тези, които са ни помогнали да възкръснем, защо?
– Трети март е “наш” заради нашите мъченичества. Колкото и да изглежда странно, имахме своеобразно историческо щастие в това, че турските жестокости след Априлското въстание предизвикаха гневна обществена рецепция от Единбург до Петербург. Това бяха тогавашните breaking news (горещи новини). Ако това не беше станало, както в през 1850 г., в Северозапада, нищо нямаше да излезе като резултат. Това бе парадоксален късмет за нас. А Европа най-много щеше да ни направи почтително погребение.

– Какво е означавало това да се създаде държава България преди 140 години и то в сърцето на една империя като Османската?
– Това беше забитата кама в нейното европейско тяло. Защото да създадеш Сърбия, Гърция, Черна гора, дори Румъния означаваше да ампутираш един от крайниците на Европейска Турция. Да създадеш България означаваше този регион да бъде обезглавен – така и стана.

-България е направо осеяна с паметници на героите от руско-турската война. Всички ли те са плод на комунистическото ни минало или са акт на най-нормална признателност?
– Очакваме вече сериозни изследвания, че тези паметници са планирани и финансирани от Коминтерна! Да си признателен не значи да си раболепен – колко пъти следва да се повтаря това? Но някои анализатори явно прожектират тази зависимост от себе си върху останалите.

– Защо толкова трудно се стига до Освобождението ни? Толкова чети, църковни борби, но все я е нямало онази спойка, която да изригне.
– Защото бяхме поставени в невъзможната ситуация да сме житницата и стратегическия мост на отстъпващата от Виена, но здраво отбраняващата се Османска империя. Все я наричаха “болният човек”, но този болен човек не умираше лесно. На всички останали – подвластни на нея, им беше по-лесно. А ние бяхме поставени под железен похлупак.

-И сега през 21-и век у нас продължава да се чува израза “Преклонена главица сабя не я сече”. Това не звучи ли страшно?
– Няма какво да крием, че това също е част от националния ни манталитет. Затова повечето ни герои са умирали в самота, а може би и в дълбоко съмнение…

-Родолюбието не било модерно… Вие съгласен ли сте с подобна теза?
-Да не би и любовта към майката да е демоде. Няма партия и няма закон да обичаш майка си. А ние обичаме, без партии. Съгласен съм, че родолюбието отстъпва пред евроманията. Да кажем – така е в чужбина. Значи така трябва да бъде и при нас. Но аз винаги свързвам родолюбието с любов към майката. Отблъскваща е професионалната употреба на родолюбието. Което винаги буди съмнение, тогава, когато е заплатено.

-В постмодерния свят елитите умират. Защо? Масите въобще чуват ли или предпочитат да гледат, и то най-вече скандали?
– Времето ни е безлично, не само в нашия топографски диапазон. Днес няма дори истински злодеи, да не говорим за благородни други личности. Досущ еднакви, с леки изключения. Но основната губителна тенденция си остава – бедните стават по-бедни и богатите още по-богати. Това може да бъде ембрион за нови насилия.

– В България има много мъст и малко мисъл, има зла памет, а историята отминава, ние сме си на една провинциална спирка. .. Бихте ли довършили една подобна картина или може би ще кажете, че не рисувам добре…
– България е това, което сме я направили, и която заслужаваме. Една хърватска журналистка Дубравка Угрешич, беше написала, че ако някой гради държава и няма нищо в историята си, той се обявява за кръстопът. Това е комична утеха. Не можем да хлипаме по миналото, след като мразим настоящото. Как така толкова славни в миналото и толкова омерзени взаимно днес?

– Нуждаят ли се от осмисляне понятия като “демокрация” например? Или причината за съмненията е в неговите “узурпатори”?
– Идеите се осмислят, когато не са се състояли при приложение. Знаете ли колко недемократични партии по света имат в названието думата “демокрация”? Това винаги ли ги прави такива? Днес демокрацията става задължително папагалско говорене.

– Защо в България никой няма кураж да бъде провокативен, да хвърли ръкавица на клишетата и заблуждаващата политическа реторика?
– Каква ръкавица? Измеренията за обществен и личностен престиж са други. Следва да си еднакъв дори и в раболепието. Защото не сме само “народ непреклонен”, но и хора адаптивни към всякаква посока, когато тя доминира.

-Въображението на българския политически елит сякаш съвсем се изчерпа – първо ни предлагаха за национална цел НАТО, после – Европейския съюз, сега – Председателството. Защо и докога?
– Една от тези принадлежности е въздухарска – тя е ротативна, а не по заслуги. Другите две са опасни, но и при трите няма вече изход. За какво ли не искаме референдуми, но не и за съдбоносни за няколко поколения напред военно-политически коалиции и съюзи.

– Манталитетът “Някой да ме пази!” не е ли малко инфантилен? Та България е оцеляла и просъществувала благодарение на мъжете-воини.
– До 1989 г. всички балкански страни имаха комплекс от българската армия. Независимо от идеологии, правителства и режими. А сега? Май е обратното.

– Сега се налага модерната джендър философия, разговорът тръгна покрай прословутата Истанбулска конвенция. Както каза наш известен политик обаче “тъмните сили” са объркали разбирането за нея. Накъде върви светът, професор Пантев, към безполовост или нещо друго?
– При сгромолясването на римската цивилизация кон бе обявен за сенатор. След подобна поквара идват лъжите, войните и диктаторите. Цялата дандания е да не се говори за истинските опасни различия. Разбира се, че има отблъскващи страни в тази конвенция. Но не смятам, че тя трябва да ни занимава повече като гняв и отрицание, отколкото нарастващата социална пропаст между богати и бедни. Които един ден могат да се превърнат в насилие, по-страшно от предишните.

– И въпреки всичко ценностите винаги са движели народите. Нашите ще успеем ли да ги опазим?
– Нямам светла надежда за вечните стойности. Наред с тях маршируват и пороците. И те са вечни. Оптимистичните теории избледняват. Но кой съм аз да се правя на Касандра. Ние не можем вечно да се вайкаме, че не сме това, което заслужаваме. Но не следва да бъдем и безпричинни ентусиасти. Такъв ентусиазъм развива глупостта.

Нашият гост
Проф. Андрей Пантев е роден през 1939 г. в село Раковица, Видинско. Работил е в Института по история при БАН. От 1975 г. преподава в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирал е в Англия и САЩ, където също така е и преподавал. Специалист по нова история на България и по история на международните отношения ХIХ-ХХ в. Проф. Пантев е бил три мандата депутат от Коалиция за България. Автор на множество книги, монографии и статии в нашия и чуждия печат.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (34)

 1. Честит 3-и ! (ако не бяха руснаците,сега щяха да ни подмятат насам-натам като кюрдите) (удоволствие е все още да имаме умни хора като професор Пантев)

 2. Смешно е, ама то и плевнелив си беше смешен и неадекватен … палячо. Както и всичките слабоумни фенове на ценностите му.

 3. Поздравления за проф. Пантев, родолюбиво и научно издържано интервю! Честит Трети март, колеги!

 4. Колко пъти си сменихте деня и месеца на националния празник?! Нормалните нации си имат един единствен,който е най значим и който ден е изиграл огромна роля в съдбата и историята на тая нация! А вашият- сменяте го според интересите и желанието на силните на деня, на чуждите господари , които ви управляват и комуто се стараете да угодите и да се подмазвате! Въздухарска нация,въздухарски празник! Както се е изразил и професора по горе – народ ,който от векове се е умирисал от чакане на провинциалната спирка и си прекарва времето в хленчене и наблюдаване на преминаващите скоростни влакове! Ааа, иначе на спирката, покрита с найлон и дъски се мъдри голяма и лъщяща табела със златен лъв и помпозен надпис ,,Велика България’’!

  1. Не закъсня да се обадиш, за да пръскаш змийска отрова, както обикновено. Можем да си сменяме празниците, колкото искаме, защото имаме много забележителни събития, за разлика от другите народи. Какво да се прави, стар народ сме. Ти си твърде незначителен, за да съдиш.И си много нещастен – живееш сред българи, а се чувстваш друг.Нито риба, нито рак.Поне днес можеше да си мълчиш, Диарбекирски.

 5. Смръдливец делитъпанарски, никъде такива тъпотии не е казвал професора. Некой резаняк ще да си ти, ши.алник скапан!

 6. Незначителен ама , не ти а аз съм те управлявал 5 века и кусур, а ?! А ти горкия се радваш на разни измислени пропагандни ,,вЪзстановки’’ и се радваш като дете колко си ,,велик’’!

 7. И какви са тия ,,забележителни събития, за разлика от другите народи’’?! 300 години под византийците,500 години под турците,3-4 години под немците и едни 45 години под рашките,с такива събития в историята си ли се радваш?! Ега ти събитията! Ега ти промитите мозъци и ега ти робското мислене! Намерил с какво да се гордее! Ти трябва да се обесиш на първото дърво от срам и позор а не да се гордееш бе капут!

 8. Делиормански. Имало ни е преди вас. Ще ни има и след вас. Завладяла сте ни заради моментна слабост. А че не сте успели за 500 години да ни изтриете- това само потвърждава колко сме силни, а вие колко тъпи и негодни за нищо сте. Разбра ли читак недъгав.

 9. Аз много се извинявам на всички БЪЛГАРИ за обидите,които съм отправил към вас.Но тъй като ние турците сме прост и недостоен народ-имаме нужда да се репчим на по-големите.Да-вие БЪЛГАРИТЕ сте прекрасен народ,за разлика от нас турците.Ние сме генетично обременени да сме тъпи,арогантни,нагли.Целият турски народ се състои от д-е-б-и-л-и и м-а-н-а-ф-и.Обаче той и нашият аллах е точно такъв.За това може да ни обиждате както си искате.Ние не се засягаме.Нашият пророк мохамед е бил многократно разпорван анално от себеподобните си.Така,че за нас турците хомосексуализма е най-обикновеното нещо.То води началото си от турция.От край време турция е родината на п-e-д-е-р-а-с-и-т-е.И аз самият съм такъв.Обаче сестра ми не е.Тя може да се съвукопли с всеки от вас.Срещу 25 лева.В нашия изостанал край беднотията е голяма.Предлагам сестра си

 10. Както винаги бе удоволствие да прочета интервю с професор Пантев.
  Да живее България!
  Вечна признателност пред саможертвата и героизма на нашите освободители!

 11. Ако не бе предстоящата война на Бонапарт срещу Русия още през 1812 г. щяхме да бъдем свободни,въпреки че причината за войната през 1806-1812 г. е заставянето от османците на владетелите на Молдова и Влашко да се откажат от престолите си.През 1811 г. турската армия е унищожена в обръч на румънския бряг срещу Русе,а Русия си води войни с турците още от 1568 г.,тъй че неизбежното за нас късмет се е случило.Русия от края на 18 век/влизането за пръв път в Берлин/март 1760 г./ си е имперска сила каквито са САЩ днес.Дори преди войната с Бонапарт „отнема“ Финландия от Швеция.И от Екатерина Велика винаги е готова за война,защото преди Наполеон да нахлуе в Русия,Русия е имала 450 хиляди полеви войски и резултатът е предопределен 600 хиляди на Бонапарт срещу армия увеличаваща се чрез постоянни рекрути – един на сто от Сибир до двама на сто в европейската и част от населението.

 12. За пари продажните соросоиди могат и правят всичко. По същия начин и продажните управляващи могат, но те го правят, за да могат да крадат парите на държавата без последствия за тях.

 13. И ГЪРЦИ И СЪРБИ СА ОСВОБОДЕНИ БЕЗ НАМЕСАТА НА РУСИЯ !!!!!!!
  ТАКА Е ПРОФЕСОРЕ , ПРАВ СИ – ЕДНА ДЕМАГОГИЯ СЪЩО ТРУДНО СЕ СКРИВА -ОСОБЕНО СЪЗДАДЕНА ОТ КОМУНИСТИ -БОЛШЕВИКИ , НАСЛЕДИЛИ НЕНАВИЖДАНАТА ОТ ТЯХ РУСКА МОНАРХИЯ , ОКАЗАЛА СЕ НЕ ПО МАЛКО БОЛНА ОТ “ БОЛНИЯ ЧОВЕК – ТУРЦИЯ „.КАКТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ РУСКАТА МОНАРХИЯ ПАДНА ОТ ЕДИН ИЗТРЕЛ И НЯКОЛКОСТОТИН МОРЯЦИ .

  1. Ми явно и гърците и сърбите са по читави от нас – кибиците дет все другите гледаТЕ, а може би има и друга геополитическа причина…

 14. И ГЪРЦИ И СЪРБИ СА ОСВОБОДЕНИ БЕЗ НАМЕСАТА НА РУСИЯ !!!!!!!
  ТАКА Е ПРОФЕСОРЕ , ПРАВ СИ – ЕДНА ДЕМАГОГИЯ СЪЩО ТРУДНО СЕ СКРИВА -ОСОБЕНО СЪЗДАДЕНА ОТ КОМУНИСТИ -БОЛШЕВИКИ , НАСЛЕДИЛИ НЕНАВИЖДАНАТА ОТ ТЯХ РУСКА МОНАРХИЯ , ОКАЗАЛА СЕ НЕ ПО МАЛКО БОЛНА ОТ “ БОЛНИЯ ЧОВЕК – ТУРЦИЯ „.КАКТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ РУСКАТА МОНАРХИЯ ПАДНА ОТ ЕДИН ИЗТРЕЛ И НЯКОЛКОСТОТИН МОРЯЦИ .
  ГОСПОДА ОТ ТРУД , ПРИ ВАС ВЕЛЕМИР С ПРЕДИМСТВО ЛИ Е ? ПРОСТО ПИТАМ….БЕЗ ЗАЯЖДАНЕ .

 15. БЛАГОДАРЯ ВИ ТРУД! ТОВА Е ВСИЧКО , ЗАСЕГА……

 16. Не може да се обясни, освен със слабоумие, телешкия възторг на една тълпа зомбирани малоумници пред агресивната,ретроградна империя, нападнала нашите земи, за да измести друга империя и да „освободи“ т.е. завладее земите до проливите. Няма друг толкова тъп „народ“ вече 140 г да целува краката на двойния си поробител, разорил, ограбил, избил с помощта на същите майкопродавци цвета на нацията ни. Синдромът, вместо „Стокхолмски“ би трябвало да се нарича „български“.

  1. Пич, за тебе не е нужно да търсим обяснение. В твоя случай става дума за диагноза…

  2. Нещастен педеруга си ти , неспасяем . Убеден съм , че одобряваш истанбулската конвенция по убеждение и заради името й . Само не ми е ясно защо си писал фамилията си „. петков“ , а не истинската си ?

 17. Бре, 140 години минаха, няма отърване от туй турско робство.

 18. Във форума има един завършен идиод , това е Иван Георгиев от фейса , който не се срамува да носи българско име , и да тъпче българска земя !

 19. Много стойностна статия , дано я прочетат повече българи , също и родоотстъпниците като Иван Георгиев от фейсбук !

 20. Такива като Иван Георгиев винаги е имало в нашата история , готови да продадат родината си ! Не му се сърдете рано или късно ще бъде наказан !

 21. Ее, 3-ти март мина,подскачахте от възторг и гордост от кичозните ,,възстановки’’, настудувахте се горе на балкана пред също така кичозната пирамида, грамада от камъни,наречена паметник , а сега стягайте дисагите, че ще изпуснете автобуса- маслините, ягодите,гроздето и мръсните чинии чакат вас с нетърпение!

 22. И това било историк. Звучи като журналист от жълт вестник. Поръчково изказване. Да беше споменал за тайните съглашения на Русия и Авсро-Унгария за разделяне на българските земи след евентуална победа на Русия. ЗА думите на екзарх Антим I към княз Дондуков:“ Вие ни освободихте от турците, но от вас кой ще ни освободи?“ сигурно също не е чувал.

 23. „делиормански“-Не се ли питаш защо толкова се радвахме?А,тъп мюсюлманин?Защото ненавиждаме всичко турско,османско,мюсюлманско!!!Защото ви презираме за всички непоправими злини,които сторихте на моя народ!Ти-свинска главо-какво искаш?Да ви обичаме!?Май нещо не се получава.Можеш ли и тук да си отговориш?Ти не разбра ли,че светът мрази турското?Защото е най-долно,скапано,отвратително,нискокачествено,първобитно и мирише лошо!!!Навсякъде по света думата „турчин“звучи страшно обидно.За това искаме да се дистанцираме от вас и л.а.й.н.я.н.а.т.а ви религия!Мръсни,долни изроди!!!Дори и животни не ви наричам,защото да си животно е по-благородно,отколкото да си турчин!

 24. Американците са ни освободили , това трябва да пише в учебниците по история ,че руснаците ни били освободили е измислица на комунистите и е част от хибридната война , та нали и Плевнелиев ви го каза , това е самата истина и трябва да се знае !

 25. За автора Мариела Балева – отличен !

 26. Жълтурков(сариев),радостно е,че ни мразите! Де да мразихте само нас- вие мразите и китайците и американците,русите,европейците,македонците,чукчите,ескимосите,така също съседа ви бай Пешо , кака Мара тотоджийката,циганина Асан и циганина Васил,бездомника Киро,успешния милионер Петров,президента ,министър председателя Тиквата,депутатите,паметника на Съветската армия,паметника Альоша,дядо Добри(според мнозина от вас е бил шарлатанин и добре,че горкия си замина и се отърва от вас),кучето динго и Истанбулската конвенция(според мнозина твои опростели сънародници тя е написана в Истанбул от турците ,които искат да дестабилизират б-я и света)…списъка е дълъг и за по късо- ти кажи какво и кого не мразите?! И какви са тия ,,непоправими злини’’,които сме причинили на твоя народ?! Това,че си имахте право да пътувате в целия свят безпрепятствено,да търгувате свободно и безмитно в пределите на огромната Османска империя ,разпростираща се на три континента,собствена църква,училища на собствен език,читалища,театър,вестници,да градите големи къщи,да притежавате имот,добитък безгранично,та даже крепостните селяни,служещи като солдати в руската армия когато са дошли да ви ,,освобождават’’ ахнали при вида на обилните , пълни с плодове и зеленчуци градини и пълните с добитък кошари?! Мразят ни такива неуспели в живота и мразещи всичко живо по земята малоумници като тебе! Нормалните хора и в б-я и на Запад оценяват трудолюбието,душевността,упоритостта,гостоприемството,сплотеността на турските семейства,уважението м/у членовете му,уважението към децата и грижата към старите родители…Ааа,да,вас толкова много ви обичат,че даже и сега кънтят сърцераздирателните им вопли , молбите им към великата ти нация : Аман да не си отидат обратно проститутките,сутеньорите,АТМ крадците,автокрадците,крадците в супермаркетите,мошениците,просяците и вся остальная сволоч-така свикнахме с тях, че станаха неразделна част от живота ни! Затова и в началото писах да продължавате да мразите,че това е най лесната и даваща резултат формула – омраза + демографска криза =край на б-я ! Иначе в Турция турците знаеш ли как са се разтревожили ,че някакъв скапан чобанин ги е намразил?! Страшна олелия е била в Истанбул-бунтове,протести,ридаещи жени и деца!!! Имаме нужда от такива като тебе! Дерзай!

  1. Ey, kolpleskar izduhan, kogoto i da predlagash ,sestra , jena i t.n. ot jenski ili majki pol ot dolnoprobnata ti prarodina, shte ti kajem samo siktir gidi….

   Za velikata ti darjava , ya znae tzeliya sviyat nay-veche v Evropa, ne che vi mraziyat prosto se gnusni. Zashto si mislish , che vi mraziyat i che vi mrazim, ne vi mrazim , zashtoto ste ni zavladeli, i nie da sme mojeli i nie da sme napravili sashtoto , vsashtnost se nadiyavam edin den da vi unishtojim darjavata.
   Koi e kazal i kade pishe , che tryabva da vi obichame, lichno na men ste mi nepritani, kato povedenie, vanshnost, kultura , mantalitet. Da ako na vsichko otgore iskate i da vi priemem naistina vi mrazim ne zaradi drugo , zashtoto iskate ne samo da vi pusnem u nas ami i da vzemete jenite , da ni vzemete gena i kravta , mamitzata vi dolna , che da podobrite vashia. Tova niyama kak da stane, mnogo sme vi dali. Ey tam e problemat, nikoi ne moje da ni zadalji da vi obichame, tova e chisto choveshko bazisno , chuvstvo, bah myaka mu, ti kvo iskash , zashto si tuka , za da vi obichame, niyama kak da stane.?
   Hodi po Istanbul i si jivey jivota tam kakto iskahs, na niykoy pak ne mu puka za vashata Turciya.

   I az sam ot Ludgoroieto, razbriram otchasti shibaniya vi ezik, i sam vijdal i patil ot vas ot zlobata i zavistta vi, zashtoto nie bulgarite sme po-krasivi ot vas. I shte ti kaja bez da iskam da te obidiya, horata po Evropa, sashto ne vi obichat, ne samo zashtoto ste myusyulmani , ami zashtoto ste nepriatni kato vanshnost i povedenie, i kulutura i na vsichko otgore chukate da vi pusnem u doma, kato go napravim , iskate nay hubavite ni jeni , i che da ni stavate onbashii, zatova nali znaesh triyabva da dadesh nishto, niyama kak da stane inache. A vie nishto ne moje da dadete nito gen , nito akal. Zatova ako sam na tebe , shte si ida pri sebepodobnite i shte se zadovoliya s tiyah , a pak ako sluchayno niyakoy se izlaje da te vzeme , shte si malcha i traya , shtoto za vas tova e MNOOOGOO. I makar tova da sa sas sigurnost rasistski komentari, nali znaesh che demokratziya, istina, i opbektivnost sa razlichni neshta

 27. И този професор ни люлее в вонящата руска люлка.
  От коментарите виждам колко много българи са в дълбок ,робски сън. Ушите ми галят гласовете на събудилите се вече българи .Те изтъкват исторически факти скривани от професорите с цел
  да сме вечни роби. Платените , титуловани историци
  започнаха да шикалкавят.Те казват, че и руско турската война от 1878 година е като всички войни водени от другите империи,но се расьличавала от
  другите, защото възникнала България. Това че българския народ е разкъсан,окупират само малка част, за която плащаме скъпо и прескъпо, откъстват от снагата ни Добружа и Щилския вилает
  и насаждат креюостните порядки в нашият живот
  е без значение за тези продали се за паница леща
  и титли историци. Засрамете се подлеци , нито
  поляци, нито чехи, нито унгарци нито австрийци.
  нито пък и гърци и сърби наричат англичаните и
  французите освободители защото са рожба на версайския договор а последните са силно облагоденствани за сметка на България. Вашто политическо. талкване на историята ни вече е
  ясно. Вразумете се докато е време за да не влезете
  в историята ни като предатели…,

 28. ,,…надявам се някой ден да ви унищожим държавата…’’ Хайде бе ! И как ще го направиш бе любо- с няколкото останали ръждясали сАветски таралясници ли?! Вазгеч джанъм,няма да стане,не си губи времето в празни надежди и мечти! Ние тайно и явно се каним света да завладеем а ти виж с какви коварни заговорнически планове си се шляел по улиците! Правиш стратегическа грешка,че съдиш за Турция и турците по мирните,добродушни,трудолюбиви ,бедни хорица от Делиормана! Ако ти стане ясно истинската същност,икономическа,военна мощ и възможностите на Турция друга песен ще запееш и ще си мълчиш и ще си траеш! От векове това ви е грешката- от мегаломания без покритие подценявате Турция и турците и това ви води към вземане на неправилни решения. И овчарчето Калитко от Правец го няма вече и запомни: Турция няма да позволи даже и с пръст да се пипне турчин в б-я! В противен случай никой,ама никой в света няма да може да ви помогне! Анладън мъ?!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.