Италианската полиция иззе бойна ракета при операция срещу крайни екстремисти

Torino – Polizia – Le armi sequestrate

Италианската полиция обяви днес, че е конфискувала оръжия, сред които и ракета въздух-въздух при операция срещу крайнодесни екстремистки групи, предаде АФП.

При акциите в няколко града срещу италианци, заподозрени, че подпомагат проруските бунтовници, воюващи с украинските сили за сигурност в Донбас, е иззета и неонацистка пропаганда.

„При операцията е конфискувана ракета въздух-въздух в перфектно работно състояние и използвана от катарската армия“, се посочва в съобщението на полицията. Освен ракетата „Матра“, която е френско производство, са иззети и други модерни оръжия, сред които автомати от „последно поколение“ и гранатохвъргачки.

Полицията е задържала трима души, сред които Фабио Фабио Дер Бергольо, бивш кандидат от неофашистката „Форца Нуова“. Другите са 42-годишен швейцарски гражданин и 51-годишен италианец, арестувани край летището „Форли“. Те са заподозрени в опит да продадат ракетата.

„Имаме идея за какво е можело да бъде използвано иззетото оборудване, но няма да спекулираме“, заяви полицейският комисар на Торино Джузепе де Матейс.

Засега нямало данни, които карали силите за борба с тероризма да подозират, че имало активен план за използване на оръжията.

Коментари

Задължително поле