Италия най-сетне има ново правителство

Италия има най-сетне ново правителство. Това стана възможно след като „Лига” и „Пет звезди” се договориха отново за състава на кабинет с премиер Джузепе Конте. С това приключи 88-дневната безпрецедентна политическа криза на Апенините.

В рамките на по-малко от 24 часа „Лига” и „Пет звезди”, в лицето на техните лидери Матео Салвини и Луиджи Ди Майо, се договориха за нов кабинет, докато получилият мандат да състави техническо правителство Карло Котарели с готов списък от министри, изчака окончателния резултат от политическата обстановка. След като тя бе уточнена, той върна своя мандат. Президента на страната Серджо Матарела назначи за премиер професор Джузепе Конте, който представи веднага своя кабинет.

Неодобреният от предишното предложение на Конте министър на финансите да е антиевропеиста Паоло Савона, същият сега ще бъде министър по Европейската политика, а на финансите е професорът по икономика Джовани Триа. Вътрешен министър е Матео Салвини, а Луиджи Ди Майо е министър на икономическо развитие и труда. В парламента, правителството на Джузепе Конте ще има вота на „Пет звезди” и „Лига”. В опозицията са десният блок и демократите. На 1 юни в 17 часа, кабинетът ще положи клетва, което съвпада със 72-ата годишнина от създаването на Република Италия.

Коментари

Задължително поле