Италия отделя 7,8 милиарда евро за справяне с тежката суша

Италия се подготвя да одобри декрет за отпускането на 7,8 милиарда евро (8,32 милиарда долара) за справяне с тежката суша, засегнала страната. Това е заявил днес министърът на енергетиката и околната среда Джилберто Пикето Фратин, цитиран от Ройтерс. 

Седмиците на сухо зимно време породиха опасения, че Италия може да се сблъска с още една суша след тази миналото лято, тъй като снеговалежите в Алпите са били на по-малко от половината от нормалното си равнище, според учени и екологични групи.

Декретът за справяне със сушата ще бъде разгледан от кабинета, каза в интервю за в. "Стампа" Фратин, предаде БТА. 

"Всички ние сме ангажирани да определим действията, които трябва да бъдат предприети с вече отпуснатите средства, като според първоначалната оценка те ще са на стойност 7,8 милиарда евро", е подчертал Фратин пред вестника. 

Италианските реки и езера са засегнати от сериозен недостиг на вода, обяви миналия месец екологичната група "Легамбиенте" (Legambiente), добавяйки, че водата в По, най-дългата река  в Италия, която тече от Алпите до Адриатическо море на северозапад, е била с 61 на сто под нормалното си равнище.

Италия обяви извънредно положение през юли миналата година, когато районите около река По, в които се произвежда почти една трета от селскостопанската продукция, се се сблъскали с най-тежката суша от 70 години.

Приоритетът през идните месеци ще е "да има достатъчно количество вода, за да се посрещнат нуждите на италианските домакинства и компании, особено тези в селскостопанския сектор", отбелязва Пикето Фратин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа