Италия отпуска 400 млрд. евро за засегнатите от COVID-19

Италианското правителство реши снощи да се деблокират 400 милиарда евро налични средства, за да се подпомогнат предприятията срещу епидемията от коронавируса, предаде Франс прес.

Средствата ще бъдат предназначени за всички предприятия, големи, средни и малки. 200 милиарда ще бъдат предназначени за вътрешния пазар, а 200 милиарда - за да се подкрепи износът, заяви на пресконференция снощи премиерът Джузепе Конте, който подчерта, че това е "най-мощната намеса в историята на страната".

Конте призова всички да следват строгите рестриктивни мерки, които са в сила от началото на март и се обърна към сънародниците си с думите:

"Скоро ще видим нова пролет в Италия, но за момента трябва да останем у дома".

"С този указ извършваме безпрецедентна намеса", подчерта от своя страна министърът на икономиката Роберто Гуалтиери.

Парите ще бъдат използвани и за публични гаранции на заемите. В комбинация с обявения през март пакет от стимули, те ще позволят на банките да дадат кредити на стойност над 750 милиарда евро, за да се опитат да предотвратят колапса на третата най-голяма икономика в еврозоната, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

По последни данни от вчера жертвите в Италия са вече са на 15 600 души, а заразените около 132 500.

Междувременно беше съобщено, че италианските пощи ще използват помощта на карабинерите, които да доставят пенсиите, в опит да намалят възможността за заразяване.

Италианските пощи съобщиха, че са подписали споразумение с карабинерите, които са част от полицейските сили, но имат и военни задължения. По силата на новата договореност пенсионерите навършили 75 години могат да разрешат на служители на реда да им теглят пенсиите и да доставят парите.

Споразумението засяга около 23 000 души в Италия. То ще остане в сила до отмяната на извънредната ситуация, се казва в съвместно изявление на италианските пощи и карабинерите.

Миналият месец пощите решиха пенсиите да бъдат получавани в продължение на шест дни, за да се избегнат опашки пред гишетата.

Вчера броят на официално регистрираните в Италия смъртни случаи, дължащи се на коронавируса, беше 15 877, близо една трета от жертвите по света, отбелязва Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа