Италия търси още затвори заради самоубийства

Изявлението на Карло Нордио за преоборудването на стари казарми в нови затвори бе добре прието от политиците независимо от техните “цветове”.

Рекорд на отнели живота си осъдени

Министърът на правосъдието оглежда стари казарми

Зандани са двойно пренаселени

Две излежаващи присъди жени се обесиха в рамките на 24 часа в края на миналата седмица в затвор край Торино и министърът на правосъдието на Италия Карло Нордио посети лично мястото за лишаване от свобода.

Там той установи за пореден път, че зачестилите напоследък самоубийства в пандизите на Апенините се дължат преди всичко на тяхното свръхпренаселване, надвишаващо понякога двойно законовите норми. И след като се запозна с условията на битуване на затворниците, Нордио обяви, че правителството възнамерява да използва за лишаване от свобода на лица, осъдени на по-малко от три години затвор, стари казарми. Според неговите думи в момента в Италия имало изоставени от военното министерство към 9000 сгради с огромни площи край тях, които бързо и лесно можели да бъдат пригодени за изтърпяване на по-кратки наказания.

Според занимащата се с проблемите на затворниците италианска асоциация “Антигона” проблемът със самоубийствата на хора зад решетките е наистина тревожен. Освен това не става дума само за лишени от свобода, но и за надзиратели, неиздържащи на всекидневния стрес да си имат работа с отчаяни и готови на всичко хора. Пак миналата седмица пандизчии пребиха униформен пазач в затвор в Южна Италия и човечецът бе едва спасен в близката Бърза помощ.

Що се отнася до самите затворници, то през 2022 г. е бил поставен истински рекорд на самоубийства за последните четири години - 85 души. Със същите темпове за съжаление препускат самоубиствата и през тази година и ако не бъдат взети мерки миналогодишният рекорд ще бъде счупен - за първите шест месеца на годината са се самоубили 47 затворници, 15 от които от началото на лятото.

Сметките на “Антигона” показват, че в момента при средно 15,2% самоубийства на 10 000 души лишени от свобода, “тревожната заболяемост” е 20 пъти по-висока от тази извън решетките - 0,71% на 10 000 жители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа