ИТН искат сканиращи машини за вота

“Възраждане” с идеи за обработване на данните 

Блокчейн технологията е неприложима

От ИТН предлагат нов тип машини за изборите. Според зам.-председателя на партията Тошко Йорданов към момента съществуват основателни съмнения в честността на изборите и този проблем може да се реши с промени в електронното гласуване. От партията на Слави Трифонов предлагат въвеждане на блокчейн технология или на 100% машинно гласуване със сканиране на бюлетините.

“Труд news” потърси за коментар относно идеите на ИТН компютърни експерти, които бяха категорични, че блокчейн технологиите са неприложими в избори. Основното предимство на тези технологии е възможността за проследяване на всяка транзакция, за да не се допускат фалшификации. При гласуване това би означавало да може да се разбере кой и как е гласувал, обясниха IT експерти. Според тях втората идея на ИТН за сканиращи машини е много добра, тъй позволява отчитане на всеки глас веднага и връщане на недействителните бюлетини за корекция от гласоподавателя.

Промените в Изборния кодекс, за които “Възраждане” настоява, са на първо място ограничаване на изборните секции в Турция. От партията на Костадин Костадинов искат изборните резултати и тяхното окончателно изчисляване да се извършва от държавна институция, а не от Информационно обслужване. Настояват и за представител в Централната избирателна комисия на всички парламентарно представени партии. Искат и видеозаснемане на запис в изборния ден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика