И Австрия спира кампаниите на турски министри на своя територия

Австрийският канцлер Кристиан Керн заяви, че би се опитал да забрани на турските министри да водят политически кампании в Австрия относно промените в турската конституция, предаде Ройтерс.

На въпрос какво австрийското правителство би направило, ако турски министър се опита да води кампания сред турската диаспора в Австрия, Керн посочи, че „ние ще се опитаме да забраним това поради обществената сигурност“.

Междувременнo, Турция замрази отношенията на високо равнище с Холандия, сочейки това, че холандското правителство забрани достъп на турски политици в страната, където трябваше да проведат митинги.

„Докато Холандия не даде компенсация на направеното, отношенията на високо равнище и планираните срещу на министерство и по-високо равнище са отменени“, заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш.

Анкара взе решението за тези мерки, след като след като холандските власти изгониха от страната турския министър за семейството и социалните политики Фатма Бетюл Саян Кая и не разрешиха на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да проведе митинг пред турската общност в Ротердам. В допълнение се прекратява и дейността на парламентарната група за приятелство между Турция и Холандия.

Коментари

Задължително поле