Цветанов: Западните Балкани са акцент в работата на Европол (НА ЖИВО)

Във Враца започва повторният оглед на щетите от ураганната буря

Нено Димов: Протестите за Пирин са политическа кампания, която ще продължи до изборите

Шефът на Европол: 30 хиляди са потенциалните терористи в Европа

Битката между Русия и Запада на територията на България От перестройката до днес тя мина през пет етапа

Какво със сигурност са научили абитуриентите, като завършат?

Проф. д-р Григор Горчев: Монополът е проблемът на здравната каса

Атака с „коктейли Молотов“ срещу турското посолство в Копенхаген

Британка бе обявена за най-добър учител в света

Надзирателите от Белене искат обезщетение за нарушени трудови права

АПИ събира водещи експерти за проблемното свлачище в Смолянско

Британските таблоиди си обясняват триумфа на Путин с баба Ванга

Генерал Румен Миланов пред „Труд“: Караме я в МВР по системата “Тюрлюгювеч” Кметските армии могат да узурпират обществения ред, вместо да го опазят

Експлозия рани двама души в Тексас

Европол обсъжда бъдещето на Балканите Цветан Цветанов и Клод Мораес откриват форума в НДК

И депутат от ГЕРБ – обвиняем за АЕЦ Белене (обзор)

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев

Делян Добрев – депутат от ГЕРБ и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета „Борисов 1“, ще стане четвъртият обвиняем за АЕЦ “Белене”.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска днес от Народното събрание имунитетът му да бъде  свален. Имало достатъчно доказателства, че като министър той ощетил НЕК с над 4,5 млн. евро, проявявайки умишлена безстопанственост във връзка със  сключения през 2005 г. договор за  строителство на АЕЦ “Белене” с “Парсънс Иендси Юръп Лимитед”. В договора става дума  за избор на архитект-инженер, проектиране, контрол на качеството и лицензиране на ядрената централа.

В началото на 2012 г. правителството на ГЕРБ реши да прекрати изграждането на АЕЦ “Белене”  и това решение беше потвърдено от парламента. Въпреки това плащанията от НЕК към “Парсънс” продължили и били изплатени 4 561 697, 27 евро за нищо.

“Това обстоятелство е било известно на министър Добрев, но той не е предприел действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично и от него Решение на МС №250/2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадката “Белене”. Не са налични каквито и да било разпоредителни действия, писмени заповеди или указания към БЕХ и НЕК, засягащи прекратяването на договора с “Парсънс”, посочват обвинителите. Добрев не реагирал и когато изпълнителният директор на НЕК му припомнил с писмо, че няма защо да се дават още пари на “Парсънс”.

“Така Добрев като министър не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на МС и НС”, посочват от  прокуратурата.

Преди седмица обвинения  за неизгодна сделка по договор за оборудването на  АЕЦ “Белене” бяха повдигнати на бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, както и на бившия енергиен министър от тройната коалиция Петър Димитров, защото не е упражнил контрол върху дейността им.

От ГЕРБ съобщиха, че Добрев сам ще се откаже от имунитета си със заявление до парламента, което той подал още вчера.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.