И електронният футбол вече е отборен

Едно от нещата, които правят футбола най-великата игра, е отборното усилие. Но вече и електронните футболисти ще могат да се докоснат до чара на работата в екип и да разчитат на сработката с друго човешко същество – нещо, което е нетипично за геймърите.

Отборният формат „2 на 2“ ще дебютира на световното клубно първенство на ФИФА на 7-9 февруари в Милано. Надпреварата ще е по новата FIFA 20, а мащабът й вече се доближава до тази на истинското световно по футбол. Засега участниците са 24 отбора, които бяха излъчени след дълъг квалификационен процес в четири зони – Европа, Азия-Тихоокеанска, Близък Изток и Северна и Южна Америка.

Тук турнирът не е за национални отбори, а за клубове и много от големите в Европа ще бъдат представени от собствени състезатели. Сред тях са френският „Олимпик“ (Лион), английският „Манчестър Сити“, австрийският „Аустрия“ (Виена), немският „Борусия“ (Мьонхенгладбах) и швейцарският „Базел“. Домакините пък ще подкрепят цели три тима – „Mkers“, „Team QLASH“ и един „заводски“ отбор – „Рома“. Със сигурност ще бъда излъчен нов шампион, тъй като досегашните „Брьондби“ (двукратен) и „King eSports“ не успяха да се класират за финалите в Милано.

„Горди сме, че толкова много отбори проявиха интерес към турнира и взеха участие в квалификациите – заяви Адриан Роли, директор за електронния футбол към ФИФА. - Появата на отборната дисциплина „2 на 2“ издигна атракцията в нашия спорт на ново ниво и очакваме да донесе най-много емоции тази година.“

За разлика от истинския футбол обаче, световното по FIFA 20 ще възнагради призьорите далеч по-скромно. Общият награден фонд е 100 000 долара и точки за ранглистата на Глобалните серии.

Междувременно разработчикът EA Sports пусна нови пачове за играта, за да коригира някои от неудачните моменти след пускането й. Основната им цел е да падат повече голове, но също и да направят играта „по-реална“. Така ударите от малък ъгъл ще имат по-малка вероятност да улучват вратата. А ако се намира на по-малко от 13,7 метра от голлинията, играчът най-добре да заложи на лек изстрел – той ще е значително по-ефективен срещу вратарска намеса.

Коментари

Задължително поле