Верижна катастрофа край Владая, един човек е в болница

Юнкер: Възможно е ЕС и Обединеното кралство да постигнат сделка преди 31 октомври

Поредна провокация срещу магистрала „Струма“ кроят „зелените“ 2 млрд. лв. загуба за България от действията на „еколозите“

Тръмп готов да засили натиска върху Пекин, ако скоро не бъде постигната търговска сделка

Бенсу Сорал отлага забременяването

Миролюба Бенатова кара такси в София (СНИМКИ)

Шефът на „Амазон“ обеща, че компанията ще изпълни ангажиментите от Парижкото споразумение за климата 10 години по-рано

Съдия Калпакчиев пусна на свобода убиеца Полфрийман (обзор) Само преди 2 месеца Софийски градски съд отказа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 септември 2019

Марош Шефчович: ЕС, Киев и Москва все още не са постигнали съгласие по договора за пренос на руски газ

До 27 000 лева глоба отнася Българското национално радио (обзор) СЕМ санкционира заради спиране за 5 часа на “Хоризонт”

Взривиха с газ колата на частен съдебен изпълнител Версия: Атентатът е свързан с работата на мишената

Хърватия сваля възрастта за пенсиониране

Фонд „Земеделие“ саботира доставките на закуски в училищата

Ботьо Ботев: Доживотният затвор без право на обжалване е справедлива присъда за хора, които знаят какво са направили

Йорданка Фандъкова призова: „Да видим София през погледа на творците”

В препълнената зала на Софийска градска художествена галерия беше открита изложбата „Думи, образи, места”, посветена на 140-годишнината от обяваването на София за столица. Събитието беше уважено от десетки художници, изкуствоведи, дипломати, дейци на културата.

В експозето си Йорданка Фандъкова отбеляза: „В навечерието на празника на София имаме възможност да видим града си през погледа на поколения изтъкнати наши художници. Тази изложба разкрива постепенната промяна на София – от малко населено място до значим и динамичен град със свой дух и култура. Ще видим любимите си места – как са изглеждали някога… Благодаря на целия екип на галерията, който работи неуморно. Дори в условията на тежка финансова криза ние отделихме средства за откупуване на творби, за да можем да показваме най-доброто от съвременното изкуство”.

Аделина Филева – директор на СГХГ, аргументира по оригинален начин надслова на изложбата: „София носи много имена, съществува от хилядолетия, но столица става преди 140 години. Опитахме се да покажем този процес чрез „Думи, образи места”. Ако съединим първите букви, ще получим ДОМ – всъщност София е нашият дом. На английски език се получи нещо съвсем друго: работа – процес, следователно нашият дом е нашата работа в процес… В експозицията виждате София в движение: не само картини, скици, картички, но и мнения на писатели, пътешественици, философи. През 1942 г. се поставя началото на традицията да се организира конкурс с тема „Картини и книги за София”. Част от тези наградени творби присъстват и в днешната експозиция”.

Своеобразната разходка из знакови места и събития в София минава през платната на Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов Текла Алексиева, Иван Кирков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова, Кирил Прашков, Самуил Стоянов и др. На откриването беше отбелязано, че Институтът за информация и комуникационни технологии към БАН е разработил 3D картини за хората с увредено зрение.

Артистичната визия на залите е подкрепена с фотографии и стари картички от колекцията на Христо Алексиев, „Изгубената България” и BulFoto. Проекта е осъществен от екипа на СГХГ, графичен и пространствен дизайн Венелин Шурелов; партньори са Министерство на културата, Столична община, Аурубис, Уника, БТА, БНТ, БНР.

Експозицията може да бъде разгледана до 16 февруари 2020 г.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.