Йорданка Христова празнува 60 години на сцена с концерт

Йорданка Христова ще ни изненада с неочакван дует тази вечер.

Певицата събира почитатели в Зала 1 на НДК тази вечер

Ще изпълни най-големите си хитове и съвсем нови песни

Една от най-големите звезди на българската сцена - певицата Йорданка Христова ще отбележи два свои значими юбилея - 60 години на сцена и своя 80-ти рожден ден с голям празничен концерт тази вечер в Зала 1 на НДК.

В концерта освен златните си хитове “Изповед - Ще продължавам да пея”, “Пред есен”, “Тежък характер”, Йорданка Христова ще изпълни и нови песни - “Обич разпиляна”, “Ще те срещна ли” и други. Певицата обещава специални изненади, както и съвсем нов дует с един много популярен български творец, без да издава жанра и неговото име.

Неостаряващата звезда на българската музика Йорданка Христова е родена на 10 септември 1943 г. в София. Любопитен факт около нейната фамилия е, че се пада братовчедка на футболния идол на всички времена Гунди. Завършва естрадния отдел на консерваторията и още през 1964 г. прави първото си турне в Румъния. През 1966 г. печели първа награда на първия “Златен Орфей” с песента “Делфините”, като се класира преди Лили Иванова. Повтаря успеха си през 1967 (трета награда) и 1975 година.

Вечната ѝ песен обаче се оказва “Песен моя, обич моя” на обичания Йосиф Цанков, която макар и с трета награда и до днес остава един от символите на естрадата.

Йорданка е и първата българска певица с голям рецитал в Париж, пее дори на Айфеловата кула през 1974 г. Същата година е и първата българска изпълнителка, поканена да пее в Северна Америка или по-точно в Монреал, Канада. Това са само две от международните ѝ участия, разпрострели се в повече от 36 държави на всички континенти и несекващи до днес.

Казва, че Йорданка е най-известната чужда певица в Куба повече от три десетилетия.

“С Фидел Кастро се запознах при второто ми посещение в Куба. Бяха ни поканили на един бейзболен мач, видяхме се и се здрависахме. После още няколко пъти сме се срещали. Той е уникална личност - един от най-обичаните и в същото време един от най-мразените. Той е цар на пиара. С него никога не сме имали разговори за брак”, разказа певицата в свое скорошно интервю.

Мария Илиева изигра ролята на Йорданка Христова в български сериал.

Любопитна подробност е, че наскоро певицата Мария Илиева влезе в образа на Йорданка Христова в новия български сериал “Порталът”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес