Йоханес Хан: ЕС ще финансира строителството на железопътна линия между България и Македония

Европейският съюз ще финансира строителството на железопътната линия от Коридор №8, която трябва да свърже Черно море с Адриатическо и минава през територията на Република Македония. Това каза еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан пред "Дойче веле".

Той уточни, че от Брюксел ще предложат за финансиране общо 6 транспортни проекта - магистрали и жп-линии. "Един от железопътните проекти е свързан с известния Коридор №8, който трябва да направи връзката изток-запад от България през Македония и да достигне до Албания", подчерта Хан.

Изявлението на еврокомисаря дойде часове преди среща на върха "ЕС - Западни Балкани" в рамките на Берлинския процес, която се открива днес в италианския град Триест. Срещата, която се провежда под егидата на Италия, като председателстващ Съвета на ЕС, е организирана на най-високо ниво.

В нея ще участват премиерите на шестте страни от Западните Балкани, вицепремиери, министри на външните работи, на икономиката и на транспорта, висши държавници на страната домакин, президенти и премиери на отделни европейски страни, както и представители на ЕС и на Европейската комисия, върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан, както и еврокомисарят по транспорта Виолета Болц.

В рамките на срещата на върха премиерът Зоран Заев, наред със срещите с най-високите европейски държавници и представители на ЕС и ЕК, ще проведе и двустранни срещи с премиера на Албания Еди Рама, на Сърбия Ана Брнабич и на Словения Миро Церар.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа