Кабинетът горд с Бюджет 2019 (обзор)

Премиерът го окачестви като най-амбициозния от началото на Прехода

Сметките за хазната отговарят на предизборната програма на ГЕРБ и ОП

Средствата, които държавата предвижда за следващата година, съставляват един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на Прехода. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, на което се обсъдиха проектобюджетите за 2019 година.

“Старали сме се да го направим така, че да отговаря на предизборните ни обещания и програмата ни с “Обединени патриоти” (ОП)”, посочи Борисов.

“Без да подменяме данъчната политика и благодарение на усилията на правителството има стабилен икономически растеж. Приходите в бюджета нарастват до над 4,5 млрд. лева”, заяви още премиерът. По думите му в бюджета са заложени 7 млн. лева има за деца сираци, както и 19 млн. повече за култура. “140 млн. лева сложихме и за свлачищата, защото при тези резки температурни амплитуди се оказва, че те непрекъснато се активизират”, каза още министър-председателят.

“На политическите ни опоненти можете да им говорите само в цифри”, обърна се към министрите премиерът. “Рекордно нисък е външният дълг. Третият най-нисък в ЕС”, подчерта Борисов. И направи заявка, че в края на мандата външният дълг ще стане най-ниският в ЕС. “Държавата никога не е била в по-добра кондиция от сега. Тези, които са срещу сегашното управление, на практика са и срещу устойчивото развитие на икономиката и обществото в България”, заключи Борисов.

 

Максималната пенсия става 1200 лева

Вдигат парите за възрастните с 5,7 процента

Разходите в сферата нарастват с 533,8 млн. лева

]От 1 юли догодина пенсионерите ще получат увеличение на доходите си с 5,7 процента.
От 1 юли догодина пенсионерите ще получат увеличение на доходите си с 5,7 процента.

От 1 юли догодина пенсиите, отпуснати до края на 2018 г., да се увеличат с 5,7 процента. Пак тогава минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 219,43 лв., а максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 910 лв. на 1 200 лв. Мярката се прилага за всички пенсии, без оглед на момента на отпускането им. Това съобщиха от правителствената пресслужба, след като кабинетът одобри законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г.

През следващата година за изплащане на пенсии са предвидени 9 988,2 млн. лв. - с 533,8 млн. лв. повече в сравнение с очакваните разходи през настоящата година. Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще се увеличи от 1,169 на 1,2.

 

Над половин млрд. повече за кметовете

Над половин милиард лева повече средства за общините са предвидени в Бюджет 2019 г. Ръстът на изравнителната субсидия за Северозападна България е над 114%. Приоритетно са предвидени средства за развитие на уличната мрежа и общинските пътища.

 

Минималната заплата стига 650 лв.

Минималната работна заплата идната година ще бъде 560 лева, а през 2021 година - 650 лева. Така правителството ще спази обещанието си от предизборната програма на ГЕРБ и ОП. Още за 2019 г. БВП ще възлиза на 116 млрд., а до края на мандата - на 133 млрд. лв. Консолидираната фискална програма ще бъде входирана в понеделник в парламента.

Коментари

Задължително поле