Кабинетът с 26 мерки срещу сивата икономика Следят с GPS движението на камиони с цигари и алкохол

Кабинетът прие мерки срещу сивата икономика по предложение на министъра на финансите Владислав Горанов

Затвор за укрити осигуровки

Кабинетът набеляза 26 мерки срещу сивата икономика, които ще бъдат приложени през 2018 г. Движението на камионите с алкохол и цигари ще бъде следено с GPS, както в момента се контролира движението на цистерните с течни горива.

Това е една от заложените мерки в одобрения от Министерски съвет план за действие през 2018 г. към Националната стратегия за повишаване на приходите и справяне със сенчестата икономика. Ще бъдат извършени и целеви проверки на фирми, внасящи смазочни и базови масла от страни от ЕС. Ще се правят съвместни проверки на Агенция “Митници” и НАП в обекти за съхранение и продажба на горива, пише в приетия план за действие.

Една от набелязаните от кабинета мерки е прилагането на текста от Наказателния кодекс, според който наказателна отговорност се носи за укриване на осигуровки. Това означава реално в затвора да влязат шефове, които плащат част от запратите на работниците в плик без да внасят за тях осигуровки. Ще бъдат усъвършенствани и правилата за контрол от страна на НАП за издаване на касови бележки от търговците. Като това включва действия по сигнали на граждани, екипи за бързо реагиране и други.

Ще бъде засилен и контролът върху интернет търговците. Предвижда се извършване на проверки в малки и средни фирми, с цел противодействие на сивата икономика във всичките й проявления. Като тук влиза спазване на правилата за наемане на работа, работното време, отпуските и заплащането на извънредния труд. Наред с по-строгия контрол, на гражданите ще бъдат предложени допълнителни електронни услуги от сайта на НАП като целта е да се насърчи доброволното плащане на налозите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Тези хора са се настървили дотолкова да събират пари за да пълнят
    собствените си джобове и партийните си каси с които да закупуват гласовете на мангалите в бъдещи избори, че ще ни накарат да
    им плащаме данък и за въздуха . . .който дишаме !?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.