Каква декарбонизация? Употребата на въглища, нефт и газ расте

„Какво значи енергиен преход? За да се случи той, трябва нов енергиен източник да заеме 50 процента дял от световната първична енергия - не крайната. Трябва абсолютната стойност на потребление на фосилните горива да намалее с 90 процента до 2050 г., за да се постигне целта за декарбонизация.

Да погледнем назад в историята! Около 1900-ата година въглищата са стигнали 50 процента от глобалното потребление на енергия, 1970-80 година - при появата на ядрените централи, нефтът и газът са достигнали също около 50 процента. АЕЦ обаче не успяха да направят истински преход, заради авариите и политиката. Сега, за да стане енергийният преход, чистите енергии, за каквито се смятат АЕЦ и ВЕИ, трябва да стигнат 50 процента от общото потребление на глобално ниво. А те са 18 на сто заедно от първичното потребление в света и то след години на трилиони инвестиции. Слънцето и вятъра правят общо 8 процента.

И всъщност в абсолютна стойност въглищата, нефтът и газът продължават да растат. Тоест изискването те да намаляват изобщо не се изпълнява.

И стигаме до най-смешната част: През миналата година светът е използвал най-много биомаса за енергийни нужди в историята. Делът на биомасата преди век и половина е бил над 90 процента от потреблението на енергия, сега е 10-15 на сто, но в абсолютна стойност употребата на биомаса расте.

Всъщност светът не е изпълнил условията дори за прехода от биомаса към въглища. Ние искаме да направим енергиен преход за едно поколение, а такъв все още не е случил в цялата история на човечеството! Всеки, който се занимава с енергийна статистика е наясно с това, но на политическо ниво е много лесно да се каже: „Аз ще спася света!“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари