Каква точно ракета изстреля Северна Корея Геополитиката не е шега работа

Още няма окончателна увереност какъв тип ракета беше изстреляна от Северна Корея: ако става дума за междуконтинентална ракета, тогава Съединените щати се оказват под прицела на потенциално ядрено оръжие. Но дори и да не е така, и Пхенян да преувеличава заплахата, същността на нещата не се променя. С колкото по-голямо превъзходство се сдобива севернокорейският лидер, толкова по-трудни ще бъдат преговорите. Днес ситуацията изглежда достатъчно опасна.

Северна Корея се представя като растяща заплаха, а светът отново се оказа на прага на студена война, която може да прерасне в ядрена. Такава ситуация се наложи дълго преди идването на власт на Доналд Тръмп, но новият президент в значителна степен способства за нейното влошаване. В резултат, на 4 юли той получи подарък във вида на ядрена заплаха за американския континент, за отговор на която се изисква последователна геостратегическа политика. Вярно е, че днес Белият дом не разполага с такъв лукс.: начинът на мислене на президента Тръмп – с изключение на неговите удачни и не съвсем удачни изяви в Туитър – не е известен на никого. Едва ли ще се намерят авторитетни теоретици, в чието мнение се вслушва стопанинът на Овалния кабинет, и изглежда, че дори Пентагонът се загуби в сегашния поток от събития. Тръмп започва да осъзнава, реалният свят е несъвместим с повърхностната политика на празните лозунги.

Напълно е възможно авторитарният модел на президента на САЩ да сработи вътре в страната, независимо от последователните неуспехи в политическото управление. Само че на геополитическо ниво е много по-видно, че политическата разпуснатост поставя под въпрос ролята, която Америка играе в света.

(БГНЕС, със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Поредната рашистка пропаганда.По това време хората си ебът жените,сайта Труп за ракети мисли.ФОСТАТА

  2. Каква роля играе САЩ, не разбрах? От там освен зло друго иде ли?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.