Какво всъщност разбираме от тв дебати?

Вицепрезидентският дебат в САЩ – между Майк Пенс и Камала Харис беше интерес единствено с мухата, която кръжеше около главата на републиканеца.

Заливат ни с какви ли не мнения от телевизиите за големите събития по света и у нас. Инфантилни ли сме или дебили, но си оставаме недоумяващи и равнодушни. Не можем да разберем какво искат да ни кажат, защо преживяващите от политика толкова се изхвърлят. И колкото по-важни са тези събития, толкова по-малко ги разбираме и оценяваме.

Предстоят президентски избори в САЩ, които според коментаторите ще решат накъде тръгва светът. Чак пък толкова ли? И какво ще се случи с нас? Тръмп изоставал в проучванията, разболя се от COVID-19 - дали за да спечели съжаление или за да оправдае загубата? Той реши, че отсъствието може да доведе до загуба на властта му и започна шоу-изпълнения. Показа се пред публиката, махайки с ръка и пак се прибра в болницата. Не издържа дълго и се обяви за оздравял като захвърли маската. Усъмниха се в психическата му годност. Така влезе отново в новините. Защото, докато беше в болницата вееше скука и най-коментираното събитие беше мухата, кацнала на косата на вицепрезидента Майк Пенс по време на дебата с кандидат-вицето на Байдън - Камала Харис.

Ние, инфантилите, се питаме защо у нас политиците и коментаторите очевидно са на страната на Байдън? Сигурно защото направиха кариера именно при управлението на демократите. Но Тръмп не направи нито една война досега! Той е ярка фигура на фона на безличния Байдън и само от него зависи кой ще победи. Ако направи сериозни грешки, ще помогне на демократите. Ако не сбърка, ще спечели отново.

Като цяло дейността на Европейския парламент не ни е много ясна. Създаде се обаче впечатление, че с очакваната резолюция на Европейския парламент за България можем да решим най-после вътрешния си проблем. И след като бе публикуван, започнаха едни спорове какво решава и кой има изгода. Повечето анализи и мнения бяха на толкова ниско равнище, че дори български евродепутати, които карат втори мандат, не познават доклада, не разбират кой стои зад него и какво предстои да се случи. Те разсъждават и говорят като елементарни пропагандисти, а не като мислещи избраници.

„Брюксел не посочва кой да подаде оставка или кой да дойде на власт”- като един Матросов застава на амбразурата Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ. Допълва го колегата му Андрей Новаков: „Всяка позиция, че редовно правителство трябва да си тръгне преди изборите, е признание, че не можете да ги спечелите. И най-интелигентният депутат на ГЕРБ - Тома Биков се изрепчи: „Вие имате подкрепата на загубилата Европа, ние - на спечелилата Европа”. Не се мина и без „звездата „Караянчева: „Резолюцията няма никаква стойност-правна и законодателна.” 

О, да! Никой няма да ни реши проблемите, няма защо да чакаме. Но Европа вече ни подкрепя. И това все по-силно ще се усеща. Това е само началото.

Дават ли си сметка отричащите доклада, че тепърва Европа ще оценява и на национално ниво накъде върви България и ще определя своята политика? Осъзнават ли, че фактическият автор на проекторезолюцията е председателят на комисията LIBE - Хуан Лопес Агилар, на когото Испания възлага големи надежди? Вижте само стила на изложението.

Наричат предател Елена Йончева и други евродепутати. Но знаят ли, че още на 12-и Йончева свиква в София Международна конференция за свободата на медиите в България с участието на Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската комисия и комисар за ценностите и прозрачността?

Големи промени предстоят в националните телевизии. Би Ти Ви очаква новия си собственик. Нова телевизия придобива нови телевизии и радиостанции и ще обедини тяхното съдържание. БНТ последователно излиза с нови предавания, които обогатяват програмата u. По-добре да изчакаме с оценките.

Използвам мястото, за да се извиня на Веско Дремджиев за грешката в името му в миналия коментар. Името му е славно и никой не може да му го отнеме.

Коментари

Задължително поле