Какво донесе маршът на Помпейо в Централна Европа

Щатите плашат: Путин и Китай са най-голямата заплаха за Европа

Виктор Орбан заяви, че унгарската левица марширува заедно с кафявите ризи

Рядко се случват толкова много динамични събития, както през текущата седмица. В понеделник държавният секретар на САЩ Майк Помпейо бе в Будапеща за среща с унгарския си колега Петер Сийярто; във вторник – бе в Братислава и разговаря със словашкия си колега Мирослав Лайчак; същата вечер пристигна във Варшава за среща с полския външен министър Яцек Чапудович и за конференцията по проблемите на Близкия изток. В сряда във Варшава пристигна и американския вице-президент Майкъл Пенс. Всъщност, както отбелязват медиите, целта на конференцията не касае толкова Близкия Изток, където от половин век има неразрешими проблеми, най-вече с палестинците, колкото „да набие канчетата“ на съюзниците от НАТО да прекратят търговските си отношения с Иран.

В Будапеща, Братислава и Варшава Майк Помпейо напомняше заслугите на САЩ „за падането на комунизма в страните им“ и не преставаше да подчертава, че и днес Москва и Пекин заплашват сигурността им. „Владимир Путин има намерение да подкопава демокрациите по целия свят, не трябва да се заблуждаваме в това. Докато Китай се опитва да ви направи зависими и да манипулира политическата ви система.“ Държавният секретар счита, че посткомунистическите страни са особено уязвими от „китайските и руските хищнически инвестиции и политическа намеса“. За противодействие срещу тази заплаха, Съединените щати се ангажират да засилят ангажимента си в региона чрез споразумения за сътрудничество в областта на отбраната и програмите за обмен.

Тонът на Помпейо бе особено настъпателен срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei, разработващ мобилна мрежа от пето поколение (5G), която ще позволи по-бързи скорости и по-голяма свързаност между устройствата. В Унгария – съюзник на НАТО и член на Евросъюза, Huawei е основен играч. „Ако тяхното оборудване е разположено там, където имаме важни системи, трудно ще е да си партнираме и САЩ ще бъдат принудени да намалят някои операции в Европа. Трябва да изберете или САЩ, или Huawei“, заплаши той.

В отговор, унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сийярто приветства призивите на Помпейо за по-тесни връзки и обеща повече сътрудничество в областта на отбраната, но отхвърли критиките за отношенията с Русия и Китай. „Западната загриженост за връзките ни с Москва е огромно лицемерие. Най-мащабните сделки наЗападна Европа с Русия са в сферата на енергетиката“, каза той. И подчерта, че унгарският дял в търговията на ЕС с Китай е едва 1,2%. „Очевидно, това не застрашава нашето съюзничество.“

Майк Помпейо се срещна и с представители на унгарски опозиционни НПО, критикуващи правителството за нарушаване на демократични принципи, потискане свободата на медиите, авторитарно управление. Според тях, политиката на Орбан принуждава Централноевропейскияуниверситет на милиардера Джордж Сорос, да се премести във Виена.

В разговор с Помпейо, премиерът Орбан обвини организациите, подкрепяни от Сорос, в намеса във вътрешните работи. Унгария не е единствена: държавата Израел изцяло е забранила организациите на Джордж Сорос, като заплаха за националната сигурност. Настоящият американски посланик в Будапеща Дейвид Корнстейн пък заяви, че за разлика от предишните администрации на САЩ, администрацията на президента Тръмп не вижда проблеми с демокрацията на Унгария.

В Братислава словашкият външен министър Мирослав Лайчак изтъкна, че САЩ са изключително важен търговски партньор. Около 600 словашки компании изнасят свои продукти в САЩ. Близо 120 американски компании имат дейности в Словакия, създали са 50 000 работни места. Двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността се развива. До 2024г. Словакия ще вдигне разходите си за отбрана на НАТО на 2% от БВП; закупува и 14 най-модерни изтребители F-16.

Лайчик подчерта обаче, че Словакия е заинтересована от прагматични и конструктивни отношения с Русия с акцент върху сътрудничество в областта на енергетиката, търговията, туризма и инвестициите, включително пряко сътрудничество между регионите на двете страни.„Русия е един от основните търговски партньори на републиката извън ЕС“, каза той и подкрепи дългосрочното сътрудничество между Русия и Словакия в транзита на енергийни източници за ЕС. Освен това, за разлика от САЩ и повечето страни от ЕС, Словакия не признава опозиционния лидер Хуан Гуайдо за действащ президент на Венецуела. На последващата пресконференция, Лайчик дипломатично подчерта, че визитата на американския държавен секретар не носи никакви негативни послания. „Напротив, Помпейо иска да изрази благодарност за отношенията, които съществуват между САЩ и Словакия.“

Веднага след пристигането си във Варшава Майк Помпейо се срещна с полския си колега Яцек Чапудович. Час по-късно Чапудович заяви, че външнополитическите цели на Полша и САЩ са „конвергентни, събират се в една точка, особено когато става въпрос за сигурността“ и информира за намеренията на двете страни да разширяват и консолидират присъствието на американски войски в Полша. Дори обяви готовността на правителството да задели 2 млрд. долара за изграждане на постоянна американска база. На следващия ден Помпейо посети американските части в базата на НАТО в Ожиш, на около 60 км от Калининград, където много рязко говор? срещу Русия и президента Путин като заплаха за сигурността на Европа.

На срещата пък на Майкъл Пенс с полския президент Анджей Дуда, последният призова администрацията на Тръмп за по-голямо военно присъствие в страната, дори предложи постоянната база да бъде наречена „Форт Тръмп“. Пенс увери полския президент, че ще предаде на г-н Тръмп искането му американското военно присъствие „да продължи и дори да се разшири“. В момента в Полша са базирани около 4500 американски военнослужащи.

На този фон се откроява традиционното „Послание към нацията“, което Виктор Орбан произнесе ден преди официалната визита на Майк Помпейо в Будапеща. Речта му съдържа отчет на стореното от правителството през изтеклата година, програма за бъдещото социално-икономическо развитие на страната, решителни стъпки за преодоляване на демографската криза; но, което е по-важно – очерта принципните линии, от които правителството му няма намерение да отстъпва, независимо от волята на „началниците“. Унгарците не са съгласни да им налагат как да живеят, с кого да разговарят и търгуват, как да отглеждат децата си.

Адресат на „Посланието“ бе и отвъдокеанският партньор. Отговорът на Помпейо не закъсня: „Вие сте суверенна нация. Можете сами да вземате решения...“ Което може да се тълкува като пореден пирон в ковчега на Брюксел от страна на администрацията на президента Тръмп.

Най-важният външнополитически акцент в словото на унгарския премиер е решителното отхвърляне диктата на Брюксел. Орбан характеризира вътрешната опозиция като група от про-имигрантски политици на хранилка на Сорос и европейските бюрократи.

„Жалкото, което се случи в Унгария, е коалицията между социалистите и крайната десница, съвместен марш на червени ризи и кафяви ризи. Срам за Европа е, че международната левица благославя тази политическа перверзия. Що за сговор е да се съюзиш с нацистката традиция, която причини страдания на стотици хиляди унгарски семейства, която ликвидира стотици хиляди наши еврейски сънародници?...“

Според Орбан, изправени сме пред нов Интернационал, крепостта на който се намира в Брюксел; отстояващ свят без нации, с отворени общества и опити за създаване на наднационално световно правителство. Планът е да унищожим нашите традиции, да наводним страната си с чуждоземна култура. И призовава европейците, на изборите за Европарламент да се изправят в защита на своята християнска идентичност, на семействата и общностите си, да защитят свободата. За формирането на про-миграционно мнозинство, за Европарламент, който да зачита решенията на държавите и народите за собственото им бъдеще...

„Едно е безспорно, посочи в заключение Орбан, от уравнението на демокрацията не може да се изключи демосът, хората...“

Коментари

Задължително поле