Какво казват в Китай за САЩ и "кармата" на двойните стандарти

Ето коментарите за щурма на Капитолия в китайската и западноевропейската преса

Световната преса енергично обсъжда щурма на Капитолия от поддръжниците на Доналд Тръмп и се опитва да разбере смисъла на случилото се. Ако в Китай се говори за възмездие за американските двойни стандарти, то Европа нарече събитията най-мрачният ден в историята на САЩ. Наблюдателите са съгласни, че Тръмп отиде твърде далеч и ще загуби подкрепата дори и на най-лоялните си поддръжници.

Безредиците в САЩ и нападението от страна на поддръжниците на американския президент Доналд Тръмп на Капитолия (6 януари) в центъра на Вашингтон станаха основната тема на всички световни публикации. Малцина очакваха, че митинг с участието на съмишленици на отиващия си лидер ще се превърне в жестоки и кървави сблъсъци със служителите на реда и ще доведе до няколко жертви, както и до погроми в парламента.

На фона на общата вълна от критики срещу Тръмп се откроява китайският вестник Global Times, който цитира мненията на обикновените китайци за последните събития във Вашингтон. В техните коментари често се срещат думи като „възмездие“ и „те го заслужават“, особено за щурма на Капитолия и погрома в кабинета на председателя на долната камара, Нанси Пелоси.

Според автора на статията фотографиите от Капитолия станаха вирусни не само в американски, но и в международни информационни агенции. „Пелоси може да се наслади на прекрасната гледка от своя офис! Толкова дълго време американските политици наричаха бунтовниците "борци за свобода" в другите страни. Сега, накрая, те получиха своето възмездие!" - е мнението на един от потребителите.

Много китайски потребители на мрежата признаха, че виждат това като отмъщение. След като предизвикаха толкова много хаос по света под предлога за „свобода и демокрация“, САЩ най-накрая преживяха „кармата“ на своите двойни стандарти. „Дълго време американските политици критикуваха Китай за усилията му да премахне слуховете и дезинформацията в интернет и ни клеветиха за „ограничаването на свободата на словото“. Какво ще правите сега? Та нали президентът Тръмп упражнява правото си на свобода!", коментира един от китайските блогъри.

Един от водещите израелски вестници Jerusalem Post цитира изказванията на ортодоксален евреин от Бруклин Хеши Тишлер, пламенен поддръжник на Тръмп. Той също е участвал в скандалния митинг, но е напуснал сцената преди началото на бунтовете. „Искахме да сме там“, призна Тишлер пред Еврейската телеграфна агенция.

Някои от присъстващите на митинга, привърженици на Тръмп и ортодоксални евреи са пътували до митинга със специално наети автобуси от ортодоксалните  еврейски общности, някои от които бяха организирани в специални групи в WhatsApp. Един участник каза, че ортодоксалните евреи са организирали поне осем автобуса до Вашингтон. Както отбелязва вестникът, за някои ортодоксални евреи това е бил момента на разплатата. Това беше позорен ден, казаха те, но те не съжаляват за подкрепата си за Тръмп.

Немското издание Der Spiegel нарече събитията от сряда въстание, държавен преврат и предателство. „САЩ се бориха да съхранят своето самообладание след щурма на Капитолия. Тръмп нанесе удар по страната в последния, най-мрачен период от своето президентство“, пише вестникът.

Британският вестник The Times насочва вниманието на читателите си към факта, че Конгресът на САЩ "отхвърли безпрецедентния опит на президента Тръмп да подкопае резултатите от изборите през 2020 г. и тази сутрин потвърди, че Джо Байдън е избран за президент". Статията се позовава на съобщението на лидера на демократите от Сената Чък Шумър, че сряда ще се присъедини към „онзи много кратък списък от дати в американската история, който ще живее вечно в позор“.

Един от основните вестници в Италия, Corriere della Sera, нарече събитията „най-мрачния ден“. Авторът на статията подчертава, че в резултат на сблъсъците на Капитолийския хълм четирима души са убити, а 13 са ранени. Вестникът нарича участниците в щурма на сградата на парламента „бойци”. „Вчерашните изображения шокираха дори най-близките сътрудници на администрацията, които започват да се чудят дали консервативният таблоид New York Post не е прав: ''Тръмп стана крал Лир“, пише вестникът.

Американската преса излезе с недвусмислено осъждане на случилото се. Според USA Today „6 януари 2021 г. ще бъде запомнен като един от най-мрачните дни в историята на САЩ“. А вестник Wall Street Journal е уверен, че случилото се ще се проявява в продължение на много години и подкрепата за Тръмп от страна на Републиканската партия значително ще отслабне. „Както самият Тръмп се опита да напомни на своите поддръжници след избухването на насилието, републиканците обичат да бъдат възприемани като част от върховенството на закона и едва ли това е образът, който той създава в момента“, пише вестникът.

Колумнист от The New York Times нарече Тръмп „вълк в овчи кожи“. „Легионите на Тръмп все още съществуват. Сега те оплакват смъртта и се чувстват още по-измамени от много от предполагаемите им съюзници във Вашингтон, които се втурнаха към тях веднага щом направиха това, за което, според тях, бяха помолени. Проблемът не е в тези, които вярваха на думата на Тръмп от самото начало. Много, много избрани републиканци не го приемат нито сериозно, нито буквално, а по-скоро цинично. Те си го довлякоха първо върху себе си, а след това и върху нас“, казва колумнистът на вестника.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле